Drie nieuwe locaties voor windmolenparken

Windparken op zee Beeld Trouw | Sander Soewargana
Windparken op zeeBeeld Trouw | Sander Soewargana

Na het succes van het eerste subsidievrije windpark, wijst Wiebes nog vast drie nieuwe plekken in zee aan.

Minister Wiebes (VVD, klimaat en economische zaken) krijgt de smaak te pakken. Hij wees gisteren drie nieuwe locaties in zee aan, waar uiterlijk in 2030 windturbines draaien, voor de productie van groene stroom. Twee van de gebieden liggen naast Noord-Holland, de ander boven de Wadden. Deze bekendmaking kwam terwijl de vijf nieuwste windparken, waarvan zeker één ‘subsidievrij’, nog moeten verrijzen.

Jarenlange voorbereiding

Wiebes is er dus tijdig bij. Dat is maar goed ook, zegt de energiesector. Aan de bouw van offshore windmolenparken gaan jarenlange verdere procedures vooraf. Bodemonderzoek, inspraakrondes, contractverlening, financiering. Stroomnetbeheerder Tennet is ook tevreden met de ‘duidelijk heid’, want die moet op tijd nieuwe mega-elektriciteitskabels op de zeebodem gaan leggen.

Ondertussen voert Greenpeace de druk op. De milieuorganisatie noemt de plannen van Wiebes voor drie extra windparken nog te mager.

Greenpeace wil een dubbel zo hoog tempo, mét oog voor natuurbelangen. “Het is zaak nu gelijk te gaan zoeken naar nieuwe locaties.” Dat is nodig om te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs, aldus de milieuorganisatie. Ook Natuur & Milieu zegt dat.

Drukte op de Noordzee

Het kabinet wil ook nog meer gebieden in zee aanwijzen. Maar windmolenboeren hebben het rijk niet alleen. Het is druk op de Noordzee. En dat neemt toe, waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs al.

Natuurbeschermers ijveren voor gebiedsbescherming, vissers willen geen terrein verliezen en de scheepvaart eist vrije doorgang. Kleinere boten mogen vanaf mei wel tussen sommige windmolenparken op zee doorvaren, bepaalde het rijk. Maar grote (container)schepen lukt dat niet. En vissers mogen hun netten bij de windturbines ook niet uitgooien.

De drie nieuwe windmolenparken moeten samen meer groene stroom opleveren dan de vijf grote windparken waar nu aan wordt gewerkt, zoals bepaald in het energieakkoord. Die zullen samen met de vier kleinere windparken genoeg energie leveren voor zo’n vijf miljoen huishoudens.

Nederland heeft wereldprimeur, werd vorige week bekendgemaakt: een windmolenpark zonder subsidie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden