Opinie

Drie musicals met zingende kerstballen en pratende dieren

Dick van den Heuvel is de veelschrijver van dit musicalseizoen. Hij schreef dit najaar succesvol ’De brief voor de Koning’, ’De Matroos in de Doos’ en ’Route 66’. Zijn musicalmarathon rondt hij af met drie kleine kinderkerstvoorstellingen.

’De gebroeders Leeuwenhart’ door het experimentele laboratorium voor muziektheater is een kleinschalige vertolking van het prachtige boek van Astrid Lindgren. Enerzijds ontroerend: het gaat over twee broers waarvan er één ziek is en sterft. Anderzijds spannend: in het fantasieland Nangijala (een symbool voor de weg naar het hiernamaals) moeten de broers als dappere ridders draken en verraders verslaan. De ontroering van de sterfperikelen voelen we – ook door de sobere, pakkende regie van Koen van Dijk – zonder dat het sentimenteel wordt. Maar het avonturenverhaal komt niet helemaal tot zijn recht ondanks een mooie, griezelige rode draak. Van den Heuvel stapt met grove passen door het boek van Lindgren. Te veel verwikkelingen, te kort door de bocht verteld om echt spannend te worden. Tjeerd Oosterhuis schreef voor het eerst de muziek van een musical. Dat levert enkele warme liedjes op, maar helaas ook een paar niksige nummers die het verhaal eerder ophouden dan aanvullen.

’Os & Ezel’ is een erg geestige voorstelling waarin ’het evangelie volgens Kees’ verteld wordt. Een evangelie vol pratende dieren, want de alternatieve apostel Kees kijkt door de ogen van os en ezel. In een decor van mega-striptekeningen zien we dat os en ezel eerst niets met elkaar te maken willen hebben. Kees brengt ze weer bij elkaar, zodat het kerstverhaal niet in het honderd loopt. Er gaat wel meer bijna mis en dat levert spanning op: een herder valt van schrik knock out wanneer het engelenkoor in zingen uitbarst. De ratten van Koning Herodes proberen de pasgeboren baby dood te bijten en engel Gabriël – hier een moderne persoonlijke assistent van God – is maar net op tijd om met een ladder de ster boven de stal te hangen. Spanning en humor dus in deze voorstelling vol fantasierijk poppenspel. Jammer is wel dat de 4+ doelgroep maar een fractie begrijpt van alle komische verwijzingen naar het originele bijbelverhaal. Meer lol dus voor de ouders dan voor hun kroost.

In ’Grommel en de Antikerst’ wordt een meisje door haar drukke ouders tijdens de kerstvakantie gedropt bij een oude man. Een norse man: Grommel, met een geheim. Het blijkt dat hij ooit de Kerstman was en zijn griezelige kasteel is de laatste plek op aarde waar het nog Kerst is. Buiten het kasteel dreigt het antikerst monster dat loeit, gromt en angstaanjagend rammelt aan de ramen. De liedjes worden niet al te sterk gezongen, maar het verhaal is spannend, sprookjesachtig en te behappen voor kinderen. Met zingende kerstballen, pratende dieren, een moraal: je kunt bereiken waar je in gelooft én een happy end. Want het meisje verslaat het monster en Grommel wordt weer kerstman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden