BuitenlandOnrust in Rusland

Drie Moskouse verzetsstrijders, al jaren in de oppositie

Ilja Jasjin is uitgesloten van deelname aan de Moskouse gemeenteraadsverkiezingen van september 2019 Beeld AFP

Wie zijn de Russen die de barricades opgaan? Drie activisten uitgelicht. 

Ilja Jasjin: verknocht aan zijn Che Guevara-T-shirt

“Ik ben 24 uur per dag klaar voor de strijd”, zei hij begin vorige maand nog monter in een interview. Strijdlust kan de 36-jarige Ilja Jasjin inderdaad niet worden ontzegd. Hoewel hij door zijn huidige functie als hoofd van het Krasnoselski-district in Moskou vaker dan hem lief is een stropdas omknoopt, blijft hij verknocht aan zijn Che Guevara-T-shirt. Ondanks zijn jeugdige uiterlijk is Jasjin een oudgediende in de politiek, waaraan hij inmiddels meer dan zijn halve leven heeft gewijd.

Sinds 2000 was hij eerst actief als voorman van de jeugdbeweging van de links-liberale oppositiepartij Jabloko. Hij werd uit de partij gezet na een conflict met de leiding en zette zijn strijd tegen het bewind van president Poetin onder andere vlag voort. Jasjin richtte zich eerst op landelijke thema’s als verkiezingsfraude en nam geregeld deel aan soms drieste straatacties. Samen met de in 2015 vermoorde Boris Nemtsov schreef hij een rapport over Poetins rol in het Oekraïense conflict. Hij stelde zich vergeefs verkiesbaar voor de gemeenteraad van de stad Kostroma, alvorens zich te storten op de lokale politiek in Moskou. Momenteel zit Jasjin een gevangenisstraf uit van tien dagen wegens deelname aan een protestdemonstratie tegen de uitsluiting van onafhankelijke kandidaten.

Vorige week zaterdag: Joelia Galjamina wordt opgepakt tijdens een demonstratie.Beeld AFP

Joelia Galjamina: fel tegen de bouw van een flat in een stadspark

In een petitie vroegen medewerkers van de Moskouse staatsuniversiteit en andere collega’s afgelopen week om de onmiddellijke vrijlating van linguïst Joelia Galjamina, die net als andere onafhankelijke kandidaat-gemeenteraadsleden tien dagen cel kreeg voor deelname aan een straatprotest tegen de uitsluiting van haar en andere kandidaten van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van Moskou. Galjamina (46) is sinds 2017 raadslid van haar eigen Timirjazev-district in het noorden van de stad, waar ze bekendheid en populariteit verwierf door haar felle strijd tegen de bouw van een flatgebouw in een door de omwonenden gekoesterd stadspark.

Confrontaties met de politie zijn haar sindsdien niet vreemd. Nog in 2017 liep ze in het centrum van Moskou forse klappen op bij een hardhandige aanhouding tijdens een demonstratie tegen corruptie. Veel Moskovieten kennen Galjamina ook als een fervent tegenstander van de renovatieplannen van de Moskouse burgemeester, die voorzien in de verhuizing van miljoenen mensen naar een nieuwe behuizing. Een operatie die een enorme druk legt op de bestaande infrastructuur. Galjamina was in 2017 een van de drijvende krachten achter een protestbetoging tegen die plannen. In het dagelijks leven is Galjamina wetenschappelijk medewerker en gewaardeerd specialist op het gebied van bedreigde Siberische talen.

Sergej Mitrochin is, na een aanvankelijke afwijzing, toegelaten tot de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou in september.Beeld TASS

Sergej Mitrochin: loopt alle lokale conflicten af

Vroeg of laat kom je hem in Moskou tegen, met zijn markante bozige blik. Of het nu gaat om de strijd voor behoud van een stadspark, een protest tegen de bouw van een winkelcentrum of de teloorgang van een historisch Moskous stadsgezicht. Sergej Mitrochin (56) loopt alle lokale conflicten in de Russische hoofdstad trouw af. Hij overlegt met de politie, sust de gemoederen waar nodig, maar deinst er ook niet voor terug om zijn forse gestalte voor een vrachtwagen of bulldozer te plaatsen. Hij is een van de weinige onafhankelijke kandidaten die, na een aanvankelijke afwijzing, door de kiescommissie is toegelaten tot deelname.

Mitrochin is binnen de Russische oppositie een controversiële figuur, die bij sommigen irritatie oproept. Met de bekende oppositievoorman Aleksej Navalny kan hij nauwelijks door één deur. Hij verkoos de politiek boven een wetenschappelijke carrière en is sinds het begin van de jaren negentig verbonden aan de oppositiepartij Jabloko, die hij zeven jaar lang leidde. Hij deed al eens een mislukte gooi naar het burgemeesterschap van Moskou, wat hem nog geen 4 procent van de stemmen opleverde. Toch blijft Mitrochin zich profileren als een man van het volk, ondanks dat hij dat bijna nooit weet te vertalen in goede electorale resultaten.

Lees ook:

Moskou grijpt ongemeen hard in bij protesten, maar die aanpak werkt averechts

De politie in Moskou trad zaterdag ongemeen hard op tegen demonstranten die vrije lokale verkiezingen eisen. De gebeurtenissen zijn slecht nieuws voor president Poetin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden