Drie mogelijke xtc-doden bij Amsterdam Dance Event

'Extreem sterke pillen' hebben zeker één slachtoffer gemaakt.

De politie roept mensen die nog xtc- pillen over hebben van het Amsterdam Dance Event op om deze te laten testen of weg te doen. Tijdens het evenement overleden afgelopen weekend drie mensen, allemaal vermoedelijk door drugsgebruik. Wat is er fout gegaan?

Volgens drugsonderzoeker Daan van der Gouwe, werkzaam bij het Trimbos Instituut dat landelijk onderzoek doet naar drugsgebruik, is het mogelijk dat de 'extreem sterke' xtc pillen die in omloop zijn een rol hebben gespeeld bij de sterfgevallen. "De kans op overdosering neemt toe bij het nemen van een heel sterke pil. Afgelopen zomer waren er al een aantal sterfgevallen door heel sterke pillen. En nu mogelijk weer."

Tot 2007 bevatte een xtc-pil gemiddeld 70 tot 80 mg MDMA, tegenwoordig soms wel 120 tot 140, zegt Van der Gouwe. "Er was crisis op de xtc- markt en de producenten wilden hun markt terug. Dus gingen ze sterkere pillen maken."

Zo'n krachtige pil, zegt hij, vergroot ook de kans op oververhitting. "Het lukt het lichaam niet om af te koelen. Helemaal in een ruimte waar het warm is, waar veel mensen zijn zoals op een feest, is dat extra moeilijk voor het lichaam."

Volgens Van der Gouwe lopen twee groepen een verhoogd risico op overdosering: jonge gebruikers en toeristen. De jonge gebruikers gaan er, volgens de onderzoeker, vanuit dat een sterkere pil een beter effect heeft. "Ze willen extra sterke pillen om zo het gewenste roeseffect te krijgen." Dat terwijl, volgens Van der Gouwe, 60 tot 70 mg MDMA genoeg is voor het gewenste effect.

Voor toeristen, die niet bekend zijn met de sterke (Nederlandse) xtc-pillen loert er volgens Van der Gouwe, nog een extra gevaar. "Ze komen louter naar Nederland om te gebruiken. Ze slapen nauwelijks en gebruiken een heel weekend door. Ze nemen geen rust en houden elkaar niet in de gaten. Hierdoor neemt de kans op een overdosis toe."

De 41-jarige vrouw uit Utrecht die zondagochtend kwam te overlijden stierf door xtc-gebruik, zo constateerde de schouwarts. Of ze stierf door oververhitting of door een vervuilde pil is nog niet bekend, laat een woordvoerster van de politie weten. De 33-jarige Serviër en de 21-jarige man uit Oude Wetering die na een bezoek aan het Dance Event kwamen te overlijden stierven vermoedelijk ook door drugsgebruik. Sectie op beide lichamen moet de precieze doodsoorzaak aantonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden