Drie minuten in de diepvries - het is bijna verslavend

Drie minuten in een cabine staan waar het -110 graden is en zo 'je lichaam resetten'. Dat is cryotherapie in een notendop. Maaike Homan nam de proef op de som in het Freezlab.

Gehuld in bikini met aan mijn voeten witte sportsokken en harige, grijze sloffen sta ik voor een witte deur in het Freezlab, onlangs geopend in het Olympisch Stadion in Amsterdam. 'Freezmaster' Bastiaan Swager reikt mij witte handschoenen aan, een blauwe fleece band voor over mijn oren ("zodat ze niet bevriezen") en een mondkapje ("zodat je niet gaat hyperventileren"). Ik sta op het punt om mij in een ruimte te begeven waar het -110 graden is.

In drie minuten 'reset je lichaam zich en maakt het zichzelf beter en sterker' belooft Freezlab. Op de website een eindeloze lijst met kwalen en doelen waarvoor cryotherapie goed is. Een greep: sporters herstellen sneller na extreme inspanning, mensen presteren beter, het is een natuurlijke pijnbestrijding, versterkt het immuunsysteem, vermindert acne en cellulitis, ontgift en verhoogt de vitaliteit.

Cryotherapie wordt al langer gebruikt bij huidaandoeningen, bijvoorbeeld wratjes, en wondgenezing. Topsporters zweren erbij en de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo zou zelfs thuis een cryotherapieruimte hebben laten bouwen. In de Verenigde Staten is 'een cryootje doen' net zo gewoon als een manicure. In Nederland zijn diverse cosmetische centra die het gebruiken voor het lokaal behandelen van pigmentvlekken of voor een strakke huid.

Gaat cryotherapie mij echt genezen van een langdurige schouderblessure? Zal de cellulitis verdwijnen en mijn gezicht rimpelloos worden? Wetenschappers zijn er nog niet uit. Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht stelt dat de opsomming van helende werkingen niet is bewezen, "al is het interessant om dit uit te zoeken". Onderzoek naar de effecten van extreme koude staat nog in de kinderschoenen, zegt hij. Wel blijkt dat kou de bruine vetcellen (die de energiestofwisseling verhogen) activeert.

Onderzoekers van het Radboud UMC in Nijmegen deden ook onderzoek. Hun conclusie: met herhaalde blootstelling aan koude, gecombineerd met ademhalingsoefeningen, kun je het autonome zenuwstelsel activeren en de reactie van je immuunsysteem remmen.

De witte deur gaat open. In de eerste ruimte is de temperatuur -60 graden. Je verblijft hier 20 seconden en brengt de resterende tijd door in een ruimte waar het dus -110 graden is. Ik stap de cabine in en ervaar onmiddellijk de kou. Ondraaglijk is het niet. Met min 5 graden door wind en sneeuw fietsen voelt kouder. Na 20 seconden gaat deur twee open. Mijn lichaam schokt even. Ik sta stil met mijn armen naast mijn lijf en concentreer me op mijn ademhaling. Door mijn neus in, door mijn mond uit. Zen blijven.

Freezmaster Bastiaan, die ik door het raam kan zien, vraagt elke 30 seconden of het goed gaat. Ik kan te allen tijde de ruimte uitlopen. Een geruststellende gedachte. Er staan nog twee mensen in de cabine. Ze bewegen op en neer op de muziek. Ik sta stil. Bewegen mag, heeft Bastiaan verteld. Sommige mensen vinden dit prettig als reactie op de extreme kou. Wat absoluut niet mag: de wanden aanraken of gaan zitten.

De laatste dertig seconden gaan in en ik ervaar pijn op mijn borstspieren. Een tintelend gevoel kruipt vanuit mijn tenen omhoog naar de rest van mijn lichaam. Het lijkt net alsof er duizenden zachte pootjes mijn benen aanraken. Dan voelt het alsof mijn huid barst als droge Afrikaanse grond. Net als het richting onaangenaam gaat, zit de tijd er op. Ik loop de cabine uit en witte rook slaat van mijn lichaam af. Snel een badjas aan en naar de trampolines. Al springend kan de bloedcirculatie weer goed op gang komen. Mijn cabinegenoten staan ook wild te springen. Het heeft wel iets geks, al die volwassenen op een trampoline.

Hoe ik mij voel? Alsof ik een uur gesport heb, een strandwandeling heb gemaakt, een fantastische vrijpartij achter de rug heb, alsof ik de wereld aankan. Het is een soort geluksgevoel. Ik voel mij fit en in de spiegel zie ik dat ik straal. Volgens Bastiaan komt dat door de vrijgekomen endorfines. De pijn die ik op mijn borst had kan van spierpijn komen, overgehouden aan een pilatessessie. Als ik later die week nog een keer ga, ervaar ik diezelfde euforie. Ik zou hier best verslaafd aan kunnen raken.

Op de vraag of cryotherapie op de langere termijn wellicht schadelijk kan zijn, kan niemand een duidelijk antwoord geven. Er is ooit één dode gevallen. Een medewerkster van een cryocentrum in de Verenigde Staten overleed toen ze haar mobiele telefoon liet vallen en bij het oprapen vastvroor aan de vloer. Ze blijkt, tegen alle veiligheidsregels in, zonder begeleiding een stikstofcabine in te zijn gegaan. Door het inademen van te veel stikstof is zij overleden. Bij Freezlab wordt geen stikstof gebruikt, de cabine wordt elektrisch gekoeld. Bovendien is zonder begeleiding naar binnen gaan hier ten strengste verboden.

Die avond ga ik laat naar bed en slaap als een blok. Ook de volgende dag voel ik mij nog bruisend van energie. De spierpijn is weg, de pijn in die zere schouder ook. Na twee dagen is het effect weg. Freezmaster Bastiaan gaat dan ook drie keer per week de cabine in, vertelde hij. "Sindsdien zit ik lekkerder in mijn vel, voel ik mij krachtiger en heb veel minder stress."

Een sessie in het Freezlab kost 28 euro. Abonnementen zijn er van 5 tot 20 sessies per maand (98-210 euro). Meer informatie freezlab.nl

Ik voel me alsof ik een uur gesport heb, een fantastische vrijpartij achter de rug heb, alsof ik de wereld aankan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden