Drie miljard euro aan hulp voor Sudan

(Novum/Bang!) - Verschillende landen en organisaties hebben woensdag op een donorconferentie in Noorwegen zeker 3,1 miljard euro toegezegd voor hulp aan Sudan, de komende vier jaar. Het gaat om voorlopige cijfers, vermoedelijk valt het uiteindelijke bedrag hoger uit.

De 248 deelnemers aan de conferentie hebben de afgelopen dagen hun steun aan de opbouw van Sudan betuigd. De Sudanese vicepresident Ali Osman Taha zei dinsdag dat het grootste land van Afrika alle steun kan gebruiken om na 21 jaar oorlog weer op te krabbelen. De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Sudan, Ashraf Qazi, zei dat de opbrengst van de conferentie de verwachtingen overtreft.

Noorwegen zegde 345 miljoen euro toe, en de Europese Unie 300 miljoen. Japan verdubbelde zijn bijdrage ten opzichte van de afgelopen vier jaar en schenkt 130 miljoen euro.

Noorwegen hielp in 2005 een vredesakkoord tot stand te brengen tussen de centrale regering en opstandelingen in het zuiden. In 2011 houdt Zuid-Sudan een referendum over onafhankelijkheid. Daarnaast heeft Sudan te kampen met een conflict in de regio Darfur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden