Drie maanden na haar afscheid keert Dijksma terug

Sharon Dijksma (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van economische zaken. Zij volgt haar partijgenoot Co Verdaas op die anderhalve week geleden zijn functie moest neerleggen vanwege zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Gelderland. Haar benoeming werd gisteravond bevestigd door PvdA-partijleider Diederik Samsom.

Vandaag heeft Dijksma eerst nog een gesprek met premier Mark Rutte. Daarna zal haar benoeming officieel bekend worden gemaakt.

Met Dijksma, geboren in Groningen in 1971, keert in Den Haag een politica terug die nog maar een paar maanden geleden om privéredenen een punt achter haar carrière in Den Haag zette. Dijksma woont in Enschede en kreeg dit jaar haar tweede kind. "Ik heb net mijn tweede kindje gekregen en merk dat het toch ook voor mij een keer eindig is om te werken in Den Haag en een gezin te hebben aan de andere kant van het land", zei Dijksma in april dit jaar in Trouw, nadat ze haar fractiegenoten via een mail had laten weten na de verkiezingen niet terug te keren in de Tweede Kamer. Dat ze weg wilde uit Den Haag was al eerder duidelijk, toen ze in was voor het burgemeesterschap van Nijmegen. Maar CDA'er Hubert Bruls kreeg de voorkeur.

Toen ze in september vertrok was Dijksma, afgezien van een paar onderbrekingen, met 14,5 jaar het langstzittende Kamerlid. In 1994 kwam ze binnen als het jongste Kamerlid ooit. Daarvoor was ze voorzitter van de Jonge Socialisten.

Binnen de fractie kreeg ze als secretaris en vicevoorzitter grote invloed. In de Kamer hield ze zich bezig met onderwijs, verkeer en waterstaat, economisch beleid en ontwikkelingssamenwerking. In 2001 deed ze een poging om partijvoorzitter te worden, maar ze werd verslagen door Ruud Koole.

In het vierde kabinet-Balkenende (2007-2010) was ze staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap. Ze concentreerde zich vooral op verbetering van het reken- en taalonderwijs op de basisscholen en met een hervorming van de kinderopvang.

Op het departement van economische zaken zal ze landbouw en natuur voor haar rekening gaan nemen.

In het nieuws omdat...

... zij Co Verdaas opvolgt als staatssecretaris van economische zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden