Drie liter per persoon, dat is de norm

Rotterdamse scholieren staan in de rij voor het tappen van een noodrantsoen water (foto boven), dat per schip is aangevoerd naar het centrum.

ROTTERDAM - Het spannende was vooral of ze een beetje netjes drie liter konden afmeten in een kampeerwaterzak van tien liter. Leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium stonden gisteren rustig in de rij in het Museumpark in Rotterdam tot ze water mochten tappen bij een groene legertruck.

Als het geen oefening was geweest, had die rij gezinderd van de spanning. Is er wel genoeg? Krijg ik wel genoeg? Sturen ze me niet weg? Maar zelfs zonder de zenuwen presteren sommigen het om weg te lopen met een magere liter.

Gemeenten en nutsbedrijven moeten in hun rampenplannen opnemen wat ze doen als er complete nutsvoorzieningen wegvallen. Het Waterleidingbedrijf Europoort, de landmacht en de gemeente Rotterdam oefenen deze week voor het scenario dat het Maaswater dat in de Rijnmond uit de leidingen stroomt, voor drinken ongeschikt wordt.

Daarvoor moet er overigens een behoorlijke ramp gebeuren. Als een tanker met giftige stoffen de Maas vervuilt is er nog niet veel aan de hand, want in spaarbekkens in de Biesbosch, die dan meteen op slot gaan, zit voor minstens twee maanden water. In die tijd spoelt de Maas zichzelf wel schoon. Omgekeerd kan het waterleidingbedrijf bij een terroristische aanslag op de spaarbekkens zelf, overschakelen op een nood-inlaat uit de Maas. Maar met een flinke kernexplosie die radioactieve stoffen in zowel Maas als spaarbekkens deponeert, zou je het voor elkaar kunnen krijgen: een burgemeester die de druk van het leidingnet laat halen en samen met het waterleidingbedrijf het leger erbij haalt.

Het water moet in dat geval uit Dordrecht komen. Alleen die uithoek van het gebied dat het Waterleidingbedrijf Europoort bedient, ligt ver genoeg van zee om zoet grondwater te hebben. De bronnen leveren slechts drie procent van de totale normale waterbehoefte van de regio, maar als je elke inwoner op een rantsoen van drie liter per dag zet (de door het rijk bepaalde norm) is het genoeg.

Gisteren werd dat water met tankschepen naar Rotterdam gebracht, en van daaruit op verschillende manieren verspreid: aan de Parkkade bij de Euromast werden er waterzakken van vijfenveertigduizend liter mee gevuld, vanwaar het via noodleidingen naar het ruim twee kilometer verderop gelegen Museumpark werd gepompt. Maar daar arriveerde ook een vrachtwagen van het leger met een zak met tienduizend liter water in de laadbak: zo kunnen ook plaatsen worden bediend die meer dan pakweg acht kilometer van een geschikte haven liggen.

Op alle uitdeelpunten maakt de gemeente uit, wie het water krijgt. Hoe dat precies moet gaan, moet Rotterdam mede aan de hand van de oefening van gisteren nog uitzoeken. Waarschijnlijk, zegt een woordvoerster, zal het bevolkingsregister de leidraad zijn. Illegalen, waarvan de stad er nogal wat heeft, krijgen dus hun drie liter niet. En aan Rotterdammers zonder rijbewijs of paspoort blijkt nog niet te zijn gedacht. Dergelijke problemen hoopt de gemeente nog dit jaar op te lossen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden