Drie Limburgse priesters 'kapelaan van de paus'

Johannes Paulus II heeft drie priesters van het bisdom Roermond benoemd tot 'kapelaan van de paus'. De benoeming is hun zaterdag formeel meegedeeld door bisschop F. Wiertz. Hij overhandigde het drietal tevens een paarse ceintuur, ten teken dat ze zich 'monseigneur' mogen noemen.

Van onze redactie religie & filosofie

De onderscheiden priesters zijn aalmoezenier dr. W.H. van Kempen (74) in Geysteren, deken W.A. van der Valk (56) van Weert en deken W.H.G. van Rens (56) van Sittard. Hun benoeming is een blijk van erkenning voor de bijzondere manier waarop zij zich voor kerk en geloof hebben ingezet. Het bisdom Roermond telt op dit moment nog negen andere priesters met de eretitel 'kapelaan van Zijne Heiligheid' en één priester met de (hogere) titel 'pauselijk ereprelaat'.

Voor deken Van der Valk is de benoeming een teken van definitief eerherstel. Bisschop Gijsen, Wiertz' voorganger in Roermond, onthief de kanunnink in 1990 van zijn functies als directeur voor missiewerken en diocesaan jongerenaalmoezenier. Reden: Deze had het gewaagd openlijk kritiek te leveren op het beleid van Gijsen.

Na vier jaar in Antwerpen kristal te hebben verkocht keerde Van der Valk in 1994 onder Wiertz terug als deken van Weert. Sinds 1997 is hij ook weer kanunnik en daarmee lid van het kapittel, het adviesorgaan van de bisschop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden