Drie kansen: twee doelpunten en schot tegen paal

Van onze sportredactie AMSTERDAM - Heerenveen heeft spitsen in alle soorten en maten. Erik Tammer en Erik Regtop, met elk vijf doelpunten, zijn min of meer vaste keus. Hennie Meijer wordt voor noodgevallen achter de hand gehouden en Piet Keur mag regelmatig als pinchhitter optreden.

Zaterdag tegen FC Utrecht (2-0) was het weer eens de avond van de 34-jarige oud-speler van FC Twente, Feyenoord, SVV en uiteraard Haarlem. Twaalf minuten na rust - het was toen nog 0-0 - kwam Keur in het veld. Dit keer als extra spits, omdat bij FC Utrecht verdediger Vierklau uit het veld was gestuurd wegens het uitdelen van een kopstoot aan Roelofsen.

Drie maal kwam Keur in een kansrijke positie met als gevolg twee treffers en een schot op de paal. Tussendoor haalde de veteraan ook nog even een bal van de doellijn nadat Nascimento, keeper l'Ami het nakijken had gegeven.

De invalbeurt was de tweede van Keur in twaalf maanden. Vlak voor de winterstop maakte de lange spits uit Zandvoort zijn rentree na twee operaties aan zijn linkerknie. Hoewel velen Keur al hadden afgeschreven, bleef Heerenveen in een come-back van de levensgenieter geloven en werd zijn contract verlengd.

Tijdens zijn rentree, in december tegen NEC, was Keur alweer helemaal in beeld. Op de stand van 2-2 kwam hij in het veld om vervolgens met twee puntgave acties aan de basis te staan van twee doelpunten waardoor de Friezen met 4-2 zegevierden.

Ondanks zijn opmerkelijke daden zal Heerenveen een ontslagvergunning voor hem aanvragen. Het bestuur en de technische staf van de Friese club zijn er nog niet uit of hij in aanmerking komt voor een contractverlenging. Volgens trainer De Haan moet het aanvragen van een ontslagvergunning beschouwd worden als een veiligheidsmaatregel.

Heerenveen had voor rust het spel bepaald, maar was tegen het defensief ingestelde FC Utrecht niet bij machte het overwicht in doelpunten uit te drukken. Regtop en Tammer lieten het afweten.

Heerenveen ging na de entree van Keur iets opportunistischer te werk. Tammer en Regtop waren opnieuw niet slagvaardig, maar Keur wel. In de eindfase had FC Utrecht nog toe kunnen slaan. Booy maaide echter over de bal en Nascimento kwam Keur onverwacht op de doellijn tegen.

Willem II - Groningen

FC Groningen zat zo krap in de spelers dat de ploeg tegen Willem II flink door elkaar was gehusseld. Zo ontbraken Sion (geschorst), Huizingh (ziek) en Bombarda (familie-omstandigheden). Het gevolg was vooral in de eerste helft een reeks van misverstanden, waarvan de Tilburgers gretig profiteerden: 3-0. Koeman miste na rust, bij de stand 2-0, een strafschop.

Willem II, zonder noemenswaardige personele problemen, liet de bal naar omstandigheden goed rondgaan en speelde zo FC Groningen eigenlijk al in de eerste helft stuk. Uitblinker aan Tilburgse kant was Van Gastel. Hij had een aandeel in twee van de drie doelpunten en verzette ook verdedigend het nodige werk.

Willem II kwam na bijna een half uur spelen met geluk op 1-0. Stewart ontweek een sliding van Nuorela, rende op het doel van Lodewijks af en zette eigenlijk verkeerd voor, maar Groningen-verdediger Boekweg corrigeerde de fout door de bal in eigen doel te glijden. De tweede treffer was er een uit het boekje. Feskens gaf de bal aan Van Gastel, die Laros perfect bediende, 2-0.

Het belangrijkste wapenfeit deed zich voor in de 57ste minuut. Bogers vloerde Kooyman binnen de zestien en Wegereef legde de bal op de stip. Het had een keerpunt kunnen zijn, maar Koeman schoot zo slap in dat Jansen de bal kon stoppen. De wedstrijd modderde daarna voort. Het late doelpunt van Stewart was, hoe fraai ook, slechts voor de statistiek.

Go Ahead - Volendam

De druk op trainer Henk ten Cate van Go Ahead Eagles is na de nederlaag tegen Volendam (0-2) zaterdagavond toegenomen. Na het conflict met routinier Gijs Steinmann, wegens loslippigheid jegens de trainer naar het tweede team verbannen, had de geplaagde coach een overwinning hard nodig.

Volendam sloeg genadeloos toe in de eerste fatsoenlijke aanval. Scheidsrechter Van Egmond speelde daarbij een bedenkelijke rol. Hij gaf doelman Bos van Go Ahead slechts geel toen de keeper de doorgebroken Wilson in riante scoringspositie aantikte. Uit de vrije trap dwong Volendam gerechtigheid af. Den Ouden schoot de bal op de paal, waarna nieuwkomer Ronald Bond de openingstreffer verzorgde.

Go Ahead verloor meteen de greep op de wedstrijd en demonstreerde tegen de technisch betere tegenstander slechts onmacht. Aanvoerder Steur van Volendam presenteerde in de tweede helft de rekening na een perfecte combinatie met Kromheer: 0-2.

Dordrecht '90 - FC Twente

FC Twente heeft in de race naar Europees voetbal een lastige klip omzeild. Het was voor het eerst in acht jaar tijd dat de nummer drie van de ranglijst aan de Dordtse Krommedijk een overwinning behaalde. Met 1-2 kwam FC Twente tegen Dordrecht '90 met een minimale inspanning tot het maximale rendement.

Wanneer FC Twente iets minder fortuinlijk was geweest, waren beide punten bij de hekkesluiter terechtgekomen. Dat het zover niet kwam had Dordrecht '90 volledig aan zichzelf te wijten. Nadat Hoop de thuisclub onverwacht naar 1-0 schoot, verzuimde Langerak alleen voor doelman Boschker de voorsprong uit te breiden.

De ergernis aan Dordtse zijde over die gemiste kans was zo groot, dat FC Twente alle ruimte kreeg om in de daarop volgende tegenaanval toe te slaan. Zwijnenberg kon ongehinderd vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen: 1-1. Het was de tweede goede kans voor FC Twente. Eerder miste Boerebach een strafschop, nadat Wilsterman na een dekkingsfout Vurens op een ongeoorloofde wijze vloerde. Via doelman Gall raakte de Twentse middenvelder snoeihard de paal.

Veel meer hoogtepunten kende de wedstrijd niet. Ook niet in de tweede helft. Het enige noemenswaardige feit was de winnende treffer van Mols. Van dichtbij kon de kersverse international raak koppen: 1-2.

NEC - MVV

NEC heeft afstand genomen van de degradatieplaatsen. De Nijmegenaren wonnen thuis met overtuiging van MVV: 4-0. Bovendien verloren de onderste drie op de ranglijst.

De onthutsend zwakke Limburgers waren al na een half uur verslagen. De thuisploeg, zonder de basisspelers Aalbers, Van der Linden en Van Eijkeren, nam in de dertiende minuut de leiding. Kooistra schoot van 23 meter raak: 1-0. Zes minuten later zorgde Van Diemen via de paal voor 2-0. Weer drie minuten later 3-0. Bij een uitbraak stond MVV-voorstopper Thal tegenover drie spelers van NEC. Uiteindelijk was het Kooistra die scoorde.

Een dubbele wissel bij de gasten had geen effect. NEC creëerde ook in de tweede helft legio kansen om MVV naar een grotere nederlaag te spelen, maar toonde zich genadig. Het bleef na rust bij één doelpunt van Pothuizen, die een leeg doel aantrof nadat Thal zich de bal had laten ontfutselen door Janssen: 4-0.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden