Drie jaar na brand Chemie-Pack hangt er weer rook boven Moerdijk

Vlammenzee bij Shell leidt tot paniek. Roetdeeltjes mogelijk gevaarlijk. 'De hele douche trilde.'

MOERDIJK - Bij een grote brand bij Shell Moerdijk zijn roetdeeltjes met zware metalen neergedwarreld. De brand ontstond doordat een reactorvat bij Shell instortte. Twee medewerkers liepen lichte brandwonden op. Omwonenden hoorden dinsdagavond rond 23 uur twee luide knallen, en zagen een vlammenzee van wel twintig meter hoog. Gisterochtend rond 6 uur had de brandweer het vuur onder controle.

Wat verbrandde was een grote hoeveelheid ethylbenzeen, een niet-kankerverwekkende stof. Volgens de GGD kan de rook alleen tot tijdelijke irritatie van de luchtwegen hebben geleid. De roetdeeltjes, die volgens de brandweer terecht zijn gekomen in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland, zijn mogelijk wel gevaarlijk. Bewoners kunnen ze zelf met een sopje van ramen halen. Wel moeten ze daarna goed hun handen wassen. Groenten met roet erop kunnen het best worden weggegooid.

Drie jaar na de grote brand bij Chemie-Pack stond de gemeente Moerdijk opnieuw op zijn kop. "Ik stond onder de douche, en de hele douche trilde", vertelt Demi van Gils in Klundert, de kern die pal naast het Shell-terrein ligt. "Mijn moeder gilde: 'Ik ben bang!' Al gauw stond iedereen op straat. Veel mensen pakten de auto om te vluchten."

Van Gils deed dat niet. Het had weinig zin gehad, denkt ze.

"Je weet dat er altijd iets met Shell kan gebeuren", zegt Jopie van Wensen nuchter. "We hebben de ramen en deuren dichtgedaan en de tv aangezet."

Van Wensen is geboren en getogen in Klundert, een sfeervol klein vestingstadje doorkruist door een vaart. Aan weerskanten van het water zitten winkels in historische pandjes. De bomen langs het water staan keurig in het gelid langs strak gemaaid gras. De Klundertenaren peinzen er niet over om weg te gaan vanwege de chemische industrie.

Anders is het in buurdorp Moerdijk, waarvan het voorbestaan wel op het spel staat. Moerdijk raakt steeds verder ingesloten door de haven en de industrie, en oogt verwaarloosd. De stoepjes zijn oud en bemost, winkels zijn er nauwelijks. "Dertig jaar geleden zijn ze al gestopt om hierin te investeren", zegt Nel van Heijst, de enige caféhoudster in het dorp.

De gemeente wil de huizen gaan opkopen van bewoners die willen vertrekken. Vorige week was daarover een drukbezochte informatiebijeenkomst. Bertie de Leeuw wil misschien gebruikmaken van de regeling. "We zitten in een hele griezelige situatie, en die brand van dinsdag maakt het er niet aangenamer op."

Maar Van Heijst piekert er niet over om haar café aan de dijk te verlaten. "Als het echt misgaat, kun je maar beter dichtbij zitten. Dan is het tenminste in één keer afgelopen."

Shell weet nog niet hoe de brand is ontstaan. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek.

undefined

Moerdijk: Veel geleerd van ramp bij Chemie-Pack

Juist gisteren kwam de gemeente Moerdijk met een boek over lessen die de gemeente trekt uit de ramp bij Chemie-Pack. "Normaal zouden we nu zeggen dat we sindsdien heel veel verbeterd hebben", zei burgemeester Jac Klijs gisteren. "Het is wel wrang dat we dat meteen een avond eerder moesten bewijzen. Maar het is wel zo: we hebben snel gecommuniceerd, en deze brand adequaat aangepakt. De brandweer was binnen zes minuten ter plaatse, en om twaalf uur gingen we al de ether in met een verklaring." De brandweer heeft nu ook weer een kazerne op het industriegebied. "Dat werpt zijn vruchten af", stelt Klijs.

De vorige burgemeester, Wim Denie, moest vervroegd met pensioen nadat er kritiek was op de gebrekkige communicatie en slechte samenwerking tijdens de brand bij Chemie-Pack. Ook was er kritiek op het bluswerk: daarbij kwam veel vervuild bluswater in het milieu terecht.

Bij de brand van dinsdag heeft Shell het bluswater zelf opgevangen en opgeslagen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden