Drie jaar en vrijspraak voor 'jihadpaar'

Voorzitter van de rechtbank R. Elkerbout tijdens de rechtszaak tegen Maher H. Beeld anp
Voorzitter van de rechtbank R. Elkerbout tijdens de rechtszaak tegen Maher H.Beeld anp

Syriëganger Maher H. moet drie jaar de cel in. Zijn vrouw Shukri F. is vrijgesproken van alles waarvan ze is beschuldigd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Het is voor het eerst dat een teruggekeerde Syriëganger is veroordeeld. Ook is het de eerste keer dat de rechter uitspraak deed over Syriëgangers sinds het kabinet extra maatregelen heeft aangekondigd tegen jihadisme en radicalisering.

redactie

Tegen de 20-jarige F. uit Zoetermeer was met vier jaar eigenlijk zwaarste straf geëist, voor het ronselen van zes mensen voor de jihad en opruiing. De rechtbank twijfelt er niet aan dat de vrouw de gewelddadige jihad aanhangt.

Ook staat vast dat ze twee vrouwen heeft geprobeerd over te halen naar Syrië te gaan en daar te trouwen met een jihadstrijder. Maar omdat vrouwen niet rechtstreeks deelnemen aan de gewapende strijd, is F. vrijgesproken van de beschuldiging dat ze ronselde voor die gewapende jihad.

Conform de eis
De onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor Amsterdammer Maher H. (20) is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechter heeft H. zich schuldig gemaakt aan ,,voorbereiding van moord en doodslag met terroristisch oogmerk''. Het is bewezen dat hij zich in Syrië heeft aangesloten bij een jihadistische groepering en ook heeft deelgenomen aan gevechten.

Na zijn terugkomst in Nederland maakte hij zich bovendien schuldig aan het verspreiden van opruiende informatie, die aanzet tot het plegen van terroristische misdrijven, volgens de rechtbank.

Maher H. en Shukri F. zijn 'islamitisch' getrouwd en verbleven van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië. Toen de rechter de vrijspraak van F. bekendmaakte, ging gejuich op in de rechtbank.

Niet tevreden
Het Openbaar Ministerie heeft gemengde gevoelens over het vonnis. Volgens persofficier van justitie Wouter Bos is het OM heel blij met de veroordeling van de "eerste teruggekeerde Syriëganger" Maher H. "Iedereen die wil gaan vechten in Syrië weet nu wat hem te wachten staat."

Met de vrijspraak van de vrouw van H., Shukri F., is Bos niet tevreden. "Wij zien haar als drijvende kracht." De rechtbank wil concreter bewijs dat F. vijf vrouwen heeft geworven voor ondersteuning van de strijd in Syrië en haar man en haar ex-man heeft gerekruteerd om daar te vechten.

De rechtbank ziet volgens Bos het ondersteunen van jihadgangers niet als strafbaar. "Daar kijken wij anders naar." Bos verwacht dan ook dat het OM in beroep gaat, maar dat besluit is nog niet genomen.

Advocaat Peter Plesman, raadsman van Maher H., in de rechtbank bij het begin van de zaak op 3 november. Beeld anp
Advocaat Peter Plesman, raadsman van Maher H., in de rechtbank bij het begin van de zaak op 3 november.Beeld anp

Veel vragen, weinig antwoorden

Bij de Haagse rechtbank vond op 3 november de eerste inhoudelijke behandeling plaats van de zaak tegen Maher H. en Shukri F., beiden 20 jaar oud.

De twee ontmoeten elkaar begin 2013 voor het eerst, tijdens hun bruiloft. Voorafgaand hadden zij een maand contact gehad via internet. Dat is voor F. voldoende om te weten dat zij met H. een klik heeft.

Die chemie ontbrak bij haar eerste echtgenoot, van wie ze nog geen jaar eerder is gescheiden. Die vertrok bovendien al een maand na de bruiloft naar Syrië. De rechter wil weten of F. haar eerste man stimuleerde af te reizen voor de jihad. "Nee, ik wist wel dat hij wilde, maar niet dat hij zou gaan."

Tijdens de eerste zitting draagt Maher H. een bruine djellaba. Onder zijn lange zwarte krullen heeft hij een jongensachtig gezicht met een sik. In zijn tienerjaren was hij volgens de rechter 'een gewone jongen' uit Amsterdam. Hij was gematigd islamitisch, spijbelde zo nu en dan, blowde weleens en speelde computerspelletjes. Toen drie naasten overleden, ging hij zich verdiepen in het salafisme. H. verhuisde naar Antwerpen. Amsterdam kende te veel verleidingen.

Zijn beslissing om naar Syrië af te reizen, was tweeledig, zegt H. Hij wilde naar een plaats waar hij beter naar zijn geloof kon leven. En hij wilde zijn broeders in het strijdgebied ondersteunen. Met hulpverlening, niet door te vechten.

Toch zijn er signalen dat hij wel gestreden heeft. Hij sms'te zijn moeder een keer pas na twee dagen terug, omdat hij zich had moeten terugtrekken 'uit tactische overwegingen'. Daarop drukte zijn moeder hem op het hart het altijd te laten weten als hij 'naar het slagveld' ging.

De rechter wil ook weten hoe H. een foto verklaart waarop hij met een kalasjnikov is te zien. Als hij in Syrië was voor humanitaire hulp, waarom dan niet met een hulppakket op de foto? H.: "Volgens de islam mag je niet pronken met goede daden." Zijn werk als hulpverlener plaatste hij dus niet op sociale media. "Nu pronkt u met daden die u niet eens verricht heeft. Is dat niet extra slecht?" H. doet de foto af als stoerdoenerij.

Zijn vrouw komt volledig bedekt de rechtszaal binnen. Op verzoek van de rechter onthult F. haar gezicht. De in Afghanistan geboren Zoetermeerse is volgens haar 'zusters' zelfverzekerd en stoer. Ze kon onzekere meisjes gemakkelijk overtuigen.

In de rechtbank kan of wil ze op veel vragen geen antwoord geven. Hoe zit het met dat executiefilmpje dat ze op Twitter plaatste? "Ik heb niet op de beelden gelet, ik vond alleen de muziek zo mooi." Tegen een meisje dat naar Syrië vertrok, zou ze hebben gezegd: 'Ik accepteer het niet als je in Nederland blijft'. Dat was niet dwingend bedoeld, zegt F. nu. "Zij wilde zo graag, ik had het voor haar niet leuk gevonden als ze was gebleven."

Maher H. vertrekt in augustus 2013 naar Syrië. Shukri F. reist hem achterna, nadat ze is vrijgekomen uit de gevangenis. Daar zat ze op verdenking van ronselen. Het echtpaar verblijft een paar maanden in het Midden-Oosten. Als F. zwanger raakt, komen ze terug naar Nederland.

H. zegt dat hij 'gedesillusioneerd' was geraakt in Syrië. Hij is voor het kalifaat en invoering van de sharia, maar neemt afstand van misdaden van Islamitische Staat. H. wil graag meewerken aan een deradicaliseringsprogramma. "Ik wil werken en mijn dochter zien opgroeien."

Niels Markus

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden