Drie jaar cel voor Sister P.

ROTTERDAM - Niet Sister P., maar een van haar naaste medewerkers is gisteren voor de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot de hoogste straf in een omvangrijke mensensmokkelzaak. De 27-jarige Si Yong L. kreeg zes jaar cel opgelegd, Sister P. de helft.

De rechtbank achtte niet bewezen dat de 37-jarige Rotterdamse van Chinese afkomst -in tegenstelling tot L.- betrokken is geweest bij het fatale Dover-transport op 18 juni 2000. Daarbij kwamen 58 illegale Chinezen om. Het bewijs tegen Sister P. in de Dover-zaak steunde slechts op achteraf getapte telefoongesprekken en van-horen-zeggen-verklaringen.

Wél beschouwt de rechtbank Sister P. als de leider-op-afstand van de mensensmokkelorganisatie, die anderen de risico's liet lopen. ,,Zolang de zaken goed verliepen, bemoeide verdachte zich nauwelijks met de dagelijkse gang van zaken, maar bij problemen bleek haar stem doorslaggevend te zijn'', aldus de rechtbank.

Het openbaar ministerie werd overigens ook niet gespaard in het vonnis. De rechtbank verweet de officier van justitie 'grove veronachtzaming van de belangen van de verdachte waardoor haar verdedigingspositie onherstelbaar beschadigd is'. Daarmee doelt de rechtbank op het feit dat de officier op het laatste moment nog nieuwe dossiers met ruim vijf jaar oude feiten aan de zaak heeft toegevoegd, teneinde Sister P. veroordeeld te krijgen. Op dit punt verklaarde de rechtbank het OM dan ook niet ontvankelijk.

De raadsvrouw van Sister P., mr. I. Weski, was ondanks de milde straf voor haar cliënte niet tevreden over het vonnis van de rechtbank. ,,Weliswaar is er van de eis van ruim tien jaar niet meer dan drie jaar overgebleven, maar dat had wat mij betreft niets mogen zijn. Het bewijs steunt enkel op indirect bewijs.'' Niettemin had ze ook reden tot vreugde. ,,Deze zaak heeft geleerd dat je niet op een half dossier kunt worden veroordeeld. De rechtbank heeft het OM behoorlijk afgestraft.'' Het is nog niet duidelijk of Sister P. in beroep gaat tegen het vonnis.

Persofficier mr. R. van Tooren reageerde met gemengde gevoelens op het oordeel van de rechtbank. ,,Natuurlijk hadden we gehoopt op hogere straffen, die een groter afschrikwekkend effect zouden hebben gehad op mensensmokkelaars. Enerzijds zijn we erin geslaagd de leidinggevenden van een criminele organisatie veroordeeld te krijgen. Maar het is tegelijkertijd teleurstellend dat we allerlei andere onderzoeken niet hebben mogen gebruiken in deze zaak. Wij gaan in hoger beroep. Want er zit meer in deze zaak.''

De rechtbank legde aan de in totaal acht verdachten in de Opaal-zaak celstraffen op van vier maanden tot zes jaar. Sister P. en L. kregen daarnaast nog boetes opgelegd van respectievelijk 12000 en 25000 euro. In de straffen heeft de rechtbank laten meewegen dat de smokkelorganisatie geweld jegens de gesmokkelden niet schuwde. De illegalen werden onder mensonwaardige omstandigheden vastgehouden in zogenoemde safehouses, waar ze werden geschopt en geslagen als ze lawaai maakten. Ook moesten ze woekerprijzen betalen voor hun overtocht naar Engeland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden