Drie Haagse djihadisten opgepakt

IS-sympathisanten verdacht van ronselen voor de gewapende strijd. Van Aartsen: Ideologische pyromanen.

PERDIEP RAMESAR

De politie heeft drie belangrijke Nederlandse djihadisten opgepakt. Het gaat om Azedinne C. (32), alias Abou Moussa, zijn 24-jarige echtgenote, en Rudolph H. (24), alias Abu Suhayb. Zij worden gezien als leidende figuren van de radicaal-islamitische website 'De Ware Religie' en zouden spilfiguren zijn binnen de Nederlandse djihadistische beweging. Zij sympathiseerden openlijk - onder meer met demonstraties in de Haagse Schilderswijk - met de extreem-djihadistische Islamitische Staat (IS), die op zeer gewelddadige wijze in Syrië en Irak huishoudt.

Politie en het Openbaar Ministerie (OM) verdenken het drietal van ronselen voor de gewapende strijd onder een terroristische vlag, opruiing, haatzaaien en het verspreiden van het djihadistische gedachtengoed via onder meer sociale media en nieuwssites, en samenspanning danwel voorbereiding voor moord en doodslag met een terroristisch oogmerk.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemt de verdachten 'ideologische pyromanen', die ernstige problemen in Den Haag en in het bijzonder in de Schilderswijk veroorzaken. Hij benadrukt dat het om een klein deel van de bewoners in de wijken gaat die deze extremistische ideeën aanhangen.

C. en zijn vrouw zijn gistermorgen in Zuid-Duitsland gearresteerd toen ze op de vlucht waren, mogelijk richting Turkije om naar Syrië en Irak te gaan. H. is eergisteren in Den Haag opgepakt.

Er liggen verschillende aangiften tegen C. van families van jongeren die voor de gewapende djihad naar Syrië trokken. Ook liggen er klachten van intimidatie en bedreiging van onder meer jongerenwerker Ibrahim Wijbenga. Eerder was C. actief bij de radicaal-islamitische beweging Behind Bars, die demonstreerde voor vrijlating van islamitische terreurgevangenen.

H. is vorig jaar veroordeeld voor het doodschudden van zijn baby. Hij ontkent, ging in beroep en wachtte de zaak voor het gerechtshof in vrijheid af. H. was voorheen als zegsman betrokken bij Straat Dawah, die op straat niet-moslims probeerden te bekeren.

NEDERLAND 9 'Dat ik meevocht in Syrië was slechts stoere praat'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden