Drie grote steden in Japan willen van kernenergie af

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Drie grote Japanse steden hebben energiebedrijf Kansai Electric Power opgeroepen met alternatieven te komen voor kernenergie. Na Tepco is Kansai Japans tweede leverancier van kernenergie.

Osaka, Kobe en Kyoto, samen in feite één conglomeraat van 5,7 miljoen inwoners, hebben 12 procent van de aandelen in Kansai. Tot de ramp bij Fukushima in maart 2011 haalde Kansai 44 procent van zijn stroom uit kernenergie. Maar inmiddels liggen alle elf reactoren van Kansai stil.

Vooral burgemeester Toru Hashimoto van 's lands tweede stad Osaka ontpopt zich steeds meer als tegenstander van kernenergie. "Het is te kwetsbaar om van één energiebron afhankelijk te zijn. Mocht er iets in onze regio misgaan, dan zijn burgers en industrie zeer zwaar getroffen."

De drie steden willen zo snel mogelijk een energiesysteem dat niet afhankelijk is van kernenergie. Zij vragen in hun brief antwoord vóór 15 maart, en willen daarna een voorstel op de algemene aandeelhoudersvergadering inbrengen. De vraag is of zij andere aandeelhouders meekrijgen.

In 2010 was Japan nog vast van plan door te stomen naar ruim 50 procent stroom uit kernenergie. Dat plan is losgelaten, maar hoe het verder gaat is nog niet duidelijk.

Drie kwart van het publiek gaf vorig jaar aan dat het langzaam afscheid wil nemen van kernenergie. Activisten in Osaka willen een referendum over het afschaffen ervan. Maar een enquête van Nikkei wees deze maand uit dat 48 procent akkoord is met het opstarten van reactoren om te voorzien in kortetermijnbehoeftes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden