Drie genomineerden voor E. du Perronprijs

TILBURG (ANP) - Schrijvers Marion Bloem, Abdelkader Benali en Mohammed Benzakour zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs, een jaarlijkse onderscheiding voor kunstenaars die door hun cultuuruiting een bijdrage hebben geleverd aan de multiculturele samenleving. Wie de prijs krijgt wordt op 27 januari tijdens een literair symposium aan de Universiteit van Tilburg bekendgemaakt.

Abdelkader Benali is genomineerd, aldus de jury, omdat hij in zijn nieuwe boek De stem van mijn moeder (2009) zijn persoonlijke geschiedenis en het thema migratie sterk heeft verweven. Marion Bloem publiceerde ook dit jaar Vervlochten grenzen over een Nederlands-Indisch geslacht dat tussen West en Oost leeft. ,,Bloem leert ons dat Jakarta en Soesterberg vlak naast elkaar liggen in de globale samenleving'', aldus de jury.

Mohammed Benzakour is volgens de jury te vergelijken met de naamgever van de prijs, Eduard du Perron. Benzakour is een ,,sterk geïnspireerde polemist die dwingt tot heroverwegen.'' Van Benzakour verscheen in 2009 de bundel van colums en essays Stinkende heelmeesters.

De E. du Perronprijs wordt voor de twintigste keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder andere Max Velthuijs, Kader Abdolah, Nicolaas Matsier en Adriaan van Dis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden