Drie generaties in één huis

Jasmijn Vreugdewater (l) met haar ouders en gezin. ¿Je bent nooit alleen, maar hebt toch genoeg privacy.¿ (FOTO KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Jasmijn Vreugdewater (l) met haar ouders en gezin. ¿Je bent nooit alleen, maar hebt toch genoeg privacy.¿ (FOTO KOEN VERHEIJDEN)

In een ’kangoeroehuis’ wonen opa en oma beneden en het gezin boven. Het CDA pleit ervoor meer familiehuizen te bouwen: een prima antwoord op de vergrijzing.

Carlinde Broeks

Het huis heeft één buitendeur, maar twee huisnummers. Beneden woont het echtpaar Vreugdewater, boven dochter Patricia met haar gezin. Ze hebben allebei een complete woning, met badkamer en keuken. De woningen zijn verbonden door een trap. Het is een van de veertien familiehuizen – ook wel ’kangoeroewoningen’ genoemd – die woningbouwvereniging Domein in Eindhoven verhuurt. „Toen ik in 2000 las dat er kangoeroehuizen bestonden, zijn we vrijwel meteen verhuisd”, zegt Patricia Vreugdewater (38). „De band met mijn ouders is hecht. We wonen graag dicht bij elkaar.”

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk pleitte onlangs voor de bouw van meer familiehuizen. Op dit moment verhuren woningbouwcorporaties verspreid over het land enkele tientallen kangoeroewoningen. Voor 2040 moet het aantal volgens Sterk verveelvoudigd zijn. „Als grootouders, kinderen en kleinkinderen samen wonen, maakt dat mantelzorg gemakkelijker. Dat is belangrijk met het oog op vergrijzing”, zegt Sterk. Volgens het Kamerlid gaat het niet alleen om mantelzorg. „Grootouders kunnen ook op de kinderen passen, als hun ouders aan het werk zijn.”

Voor Patricia was dat niet de belangrijkste reden om met haar ouders te willen wonen. Haar dochter Jasmijn (1) was nog lang niet geboren. „Toen mijn ouders nog in Maastricht woonden, had mijn moeder een keer een gebroken been. Ik vond het vervelend dat ik niet snel bij haar kon zijn.”

Vader Rudi Vreugdewater (73) vult aan: „In een huis als dit ben je nooit alleen, terwijl je toch genoeg privacy hebt.” Inmiddels passen hij en zijn vrouw ook om de dag op hun kleindochter.

„Dat is handig, want ik werk drie dagen per week en mijn partner vijf”, zegt Patricia. „En Jasmijn leert haar opa en oma goed kennen.”

Een vaak genoemd nadeel van het wonen met drie generaties, is ongewenste bemoeienis van grootouders met de opvoeding. Patricia en haar vader herkennen dat niet als een probleem. Dat geldt wel voor Sandra Eersteling, die met haar vier kinderen en moeder in een kangoeroewoning in Nieuwegein woont.

Eersteling: „Ik ben veel losser in de opvoeding dan mijn moeder. Zij vindt dat ik niet streng genoeg ben. Dat loopt soms uit op ruzie.” Als dat gebeurt, gaat Eersteling gewoon naar haar eigen woning. „De deur kan op slot, dus als ik alleen wil zijn, kan dat.”

Zowel de ouders van Patricia Vreugdewater als die van Sandra Eersteling zijn niet in Nederland geboren. Eersteling: „Mijn moeder komt uit Suriname en spreekt slecht Nederlands. Formulieren begrijpt ze meestal niet; daar moest ik haar altijd al mee helpen. Nu hoef ik er de deur niet meer voor uit.” De ouders van Vreugdewater komen uit Indonesië. Ze vermoedt dat het verlangen bij hen in de buurt te wonen, is terug te voeren op de hechtere Indonesische familiecultuur. „Mijn partner is Nederlands. Hij heeft die behoefte helemaal niet.”

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden