Drie dwaze pensioendagen zijn niet genoeg om ons goed te informeren

Aan collega-economen die van baan wisselen vraag ik weleens of zij er qua pensioen op vooruitgaan. Stelt het u gerust dat blijkt dat zelfs economen dat niet weten? En ook niet weten dat hetzelfde salaris bij de ene werkgever twee keer zoveel pensioen oplevert als bij de andere? Of is dat juist een reden om vreselijk ongerust te worden aangezien pensioen gewoon te ingewikkeld is? Terwijl met de alsmaar hogere AOW-leeftijd pensioen steeds belangrijker wordt: hoe beter uw pensioenregeling, hoe meer mogelijkheden om eerder te stoppen met werken.

Gelukkig is er hulp. Deze week staat namelijk in het teken van de jaarlijkse 'Pensioen3daagse'. Tijdens die drie dagen moedigen pensioenuitvoerders en werkgevers ons aan om ons pensioen tegen het licht te houden. Een prima initiatief: het is altijd verstandig uw pensioen kritisch te bekijken. Maar waarom op een druilerige novemberdag? Er zijn betere momenten; bij een nieuwe baan of de geboorte van het eerste kind. De werkgever moet zich op die sleutelmomenten meer inspannen om zijn werknemer te informeren.

Dat eerste cruciale moment is tijdens de sollicitatieprocedure. De Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars hebben standaardformulieren ontwikkeld, zoals een checklist en een 'Pensioenvergelijker', om tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek te gebruiken. Verplicht is dit niet. De wet schrijft alleen voor dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de pensioenuitvoerder de werknemer binnen drie maanden na indiensttreding informeert. Toch jammer om er dan pas achter te komen dat die nieuwe baan 100 euro meer salaris oplevert, maar dat je 200 euro minder pensioen opbouwt.

Wat mij betreft worden werkgevers verplicht om de Pensioenvergelijker al vóór indiensttreding aan te bieden. Voorwaarde is wel dat deze veel gebruiksvriendelijker wordt. Want ook werkgevers zijn geen pensioenexperts. Beste pensioenuitvoerders, waar blijft de app of vergelijkingssite waar je gewoon een salaris invult, een paar werkgevers aanklikt en direct ziet wie de beste pensioenregeling heeft? De werkgever plaatst een link in de vacaturetekst en de cirkel is rond.

Een tweede belangrijk moment is de komst van een kind. Vaak een reden voor één of beide ouders om minder te gaan werken. Het resultaat van de onderhandelingen aan de keukentafel is voorspelbaar: meestal levert degene met het laagste salaris de meeste uren in. Maar degene met het hoogste salaris heeft lang niet altijd de hoogste pensioenopbouw.

Werkgevers zouden voordat ze de arbeidsduur aanpassen moeten aangeven wat het verschil in opbouw en premie is tussen voltijd- en deeltijdwerk. Pas dan wordt inzichtelijk wat de impact is op het inkomen, nu en later. De medewerker kan dat meewegen in de beslissing om in deeltijd te gaan werken. En de gemiste pensioenopbouw eventueel compenseren met een extra spaarpotje. Dat is extra belangrijk voor parttimers die niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben: loopt de relatie op de klippen dan hebben zij geen aanspraak op een deel van het pensioen van de partner en lopen het risico berooid achter te blijven.

Ten slotte kunnen werkgevers ons er doorlopend aan herinneren dat pensioen een substantieel deel van de totale beloning vormt, bijvoorbeeld door het werkgeversdeel van de premie op de salarisstrook te vermelden. Volgens onderzoek van consultancybureau Mercer heeft driekwart van de Nederlanders daar geen idee van.

Ja, ik leg nogal wat op het bordje van de werkgever. Maar dat is ook degene die de arbeidsovereenkomst opstelt. En een arbeidscontract dat niet duidelijk is over de arbeidsvoorwaarde pensioen, is eenvoudigweg niet compleet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden