Drie doden bij steekpartij in Vlaams kinderdagverblijf

België is geschokt door een dodelijke steekpartij in een kinderdagverblijf. Een man stak vrijdag willekeurig in op baby's en peuters in een crèche in Dendermonde. Hij doodde twee baby's en een medewerkster. Tien kinderen raakten gewond. Ze zijn niet meer in levensgevaar.

Van onze internetredactie

De vermoedelijke dader vluchtte op de fiets, maar kon na een massale zoekactie worden aangehouden in een naburig dorp. Zijn motief is onbekend.

De Belgische premier Herman Van Rompuy prees het kordate optreden van de politie. Hij sprak van „een afschuwelijke daad van geweld in een maatschappij die hunkert naar harmonie en vreedzaam met elkaar leven.”

Premier Jan Peter Balkenende heeft namens het kabinet zijn medeleven betuigd met de ouders van de slachtoffers. Balkenende zei dat het bericht over de steekpartij ons allen raakt. „Kinderen zijn de basis van onze samenleving.”

Rond tien uur in de ochtend was de vermoedelijke dader, een 20-jarige man uit de omgeving van Dendermonde, komen aanfietsen bij kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis, een deelgemeente van Dendermonde. Hij had zijn ogen zwart geschminkt en droeg een rugzak. Hij belde aan, zei iets te willen vragen en liep direct door naar de baby-afdeling. Met een mes stak hij daar wild om zich heen.

Daarna ging hij door naar de peuterafdeling, waar hij ook instak op de totaal verraste en kansloze kleine kinderen. Op dat moment waren er 21 kinderen en zes begeleidsters in de crèche.

Na zijn daad stapte de dader weer op de fiets en verdween. De politie rukte direct massaal uit. Andere kinderdagverblijven en scholen in de buurt kregen direct strenge bewaking. Op elke straathoek stonden agenten, afkomstig van korpsen uit de verre omtrek.

Bij de massale zoektocht trof de politie de vermoedelijke dader aan in het nabijgelegen dorp Lebbeke. Bij zijn arrestatie raakte hij gewond.

De procureur zei vrijdagavond op een persconferentie dat de verdachte weigert mee te werken aan het onderzoek. Hij is niet onder invloed van drugs of alcohol. De jongeman was niet ontsnapt uit een psychiatrische instelling, aldus de procureur. Ook was de verdachte geen bekende van de politie.

De procureur zei dat de man zal worden voorgeleid op verdenking van drievoudige moord en meerdere moordpogingen. De man heeft zich niet verzet tegen zijn arrestatie. Hij had een mes bij zich toen hij opgepakt werd. Dat was niet het wapen waarmee hij drie mensen ombracht. Het gebruikte wapen werd teruggevonden in de buurt van het kinderdagverblijf.

Burgemeester Piet Buyse van Dendermonde: „Het is onwerkelijk. Iedereen is in shock. Ook de kinderen die niet gewond zijn. Ook de mensen van de hulpdiensten. Dit is niet in woorden te vatten.”

De buurt rond de getroffen crèche was de hele dag het toneel van emotionele moeders en buurtgenoten. „Ik hoorde vanmorgen dat in Sint-Gillis een steekpartij was en ben onmiddellijk naar de school van mijn twee oudste kinderen gefietst. Die zitten op een school net naast de crèche”, zei Katrien Philips. Nog hevig aangeslagen, slechts gehuld in een trui, bleef ze anderhalf uur in de kou en regen wachten totdat ze haar kinderen mocht ophalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden