Drie dames dansend op ontdekkingstocht

Anita Twaalfhoven

Dans

’Speelvogels’, dansvoorstelling vanaf vier jaar van De Stilte, is vanaf oktober op tournee. Info: www.destilte.nl

De Stilte is een dansgezelschap dat de laatste jaren zodanig aan de weg heeft getimmerd dat ze vanaf het komende jaar, als het kunstenplan 2009-2012 ingaat, zijn verzekerd van subsidie. De levendige voorstellingen, waarin dans de verbeelding prikkelt, zijn een verrijking van het jeugddanslandschap. Zo wordt er, anders dan in de meeste dansproducties voor kinderen, in de kleutervoorstelling ’Speelvogels’ geen woord gesproken.

Dat is even wennen voor een meisje in het publiek. „Waarom zegt ze niets?”, vraagt ze haar moeder als een danseres over het podium naar voren beweegt en de zaal in kijkt. Maar al snel blijkt de zeggingskracht van de speelse choreografieën sterk genoeg om de aandacht een klein uur lang gevangen te houden.

’Speelvogels’ – Brabants dialect voor ’spelende kinderen’ – is gemaakt met minimale middelen. Kleine vogelkooitjes, grote eieren, een metalen emmer of een operatiehandschoen in de vorm van de uier van een koe roepen de sfeer op rond een boerderij. Het is een speelplek waar drie dames dansend op ontdekkingstocht gaan. Zo kun je heel goed dansen met een ei. Je kunt er achteraan rennen als het over de grond rolt, meevliegen als het door de lucht zweeft en schokkend op een emmer gaan zitten als je zelf een ei wilt leggen of uit wilt braken.

Een serie pvc-buizen fungeert de ene keer als beugels voor een kudde fantasiekoeien en een andere keer als het stuur van een tractor waarmee je over de weidse akkers danst. Maar het zou ook het stuur van een fiets kunnen zijn, of misschien wel een boot. Even later blaast er lucht onder de dansvloer en ontstaat een golvend wateroppervlak, waar de danseressen vrolijk in het rond spetteren.

De choreografieën van Jack Timmermans zijn speels en spontaan en lijken haast ter plekke te ontstaan. De levendige muziek van Timothy van der Holst klinkt afwisselend vrolijk, uitbundig of melancholiek en de voorstelling laat alle ruimte voor de verbeelding van het publiek.

Spelen met zijn drieën valt soms niet mee. Twee danseressen bewegen als vriendinnetjes over het podium en vullen elkaar wederzijds aan. Zodra er een derde bijkomt, gaat het mis. Om beurten vallen ze dan buiten de boot, bevechten hun plek of staan uitdagend in het middelpunt. Maar als één van de drie doedelzak speelt op een fietspomp, dansen ze gezusterlijk samen een springerige boerendans, met kletsende dijen.

Aan het slot van de voorstelling lijkt er een vogeltje uit een van de eieren te kruipen. Maar is het wel een écht vogeltje? Als de danseressen het proberen te pakken, houden ze slechts een hoopje veren in de handen. De speelvogel is gevlogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden