Drie dagen in Sint Agatha

Fotografen Loek van Vliet (25), Kim Tieleman (31) en Vincent van Gaalen (29) sloten zich drie dagen op in het kruisherenklooster in het Noord-Brabantse Sint Agatha. Dat resulteerde in de fotoserie 'Het Klooster'.

Van Vliet: "Het trekt me eigenlijk wel, zo'n puur beschouwend leven."

Van Gaalen: "Mij niet. Er is geen ruimte zelf invulling aan je leven te geven. Ik houd van structuur, maar van uur tot uur weten wat je gaat doen, lijkt me erg moeilijk."

Tieleman: "Waarschijnlijk ben ik de eerste vrouw die in de slaapvertrekken van de broeders is geweest."

Van Gaalen: "Enerzijds leiden de broeders een afgesloten bestaan, anderzijds staan ze midden in het leven. Sommigen van hen hebben als ziekenbroeder gewerkt. Het was bijzonder om te zien hoe ze samen in harmonie leven."

Van Vliet: "Het beeld van het kloosterleven is door deze ervaring niet veranderd. We hebben wel geleerd: deze leefwijze past niet bij ons."

Het bureau van broeder Peter Snijkers. Fotograaf Kim Tieleman: "In een klooster waar alle ruimtes collectief gedeeld worden, zijn de slaap- en werkvertrekken de enige plekken die broeders volledig aan zichzelf kunnen wijden. Die zijn voor mij de afspiegeling van hun leven. Een plek waar ook ruimte is voor objecten die iets over de band met hun dierbaren vertellen."

Broeder Pierre-Paul Walraet. Vincent van Gaalen: "Het leven van de broeders wil ik terug laten komen in mijn portretten van hen: eenvoudig, bedachtzaam, ordelijk en vol geloof."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden