Drie coaches, zes handen, een buik

Van een onzer verslaggevers

Amerikaanse trainers zijn, om onduidelijke redenen, in de mode. ADO, de andere finalist, heeft er een met Nederlands paspoort (Robert Niggebrugge), Nicols vertrouwt op Mike Baker, HCAW gelooft in Graig McGinnis, Sparta had Jim Shuster en Quick heeft Bill Froberg tot tacticus benoemd. Blijven over Neptunus (Charles Urbanus), Pirates (Ted Arnold) en Kinheim die hun selecties toevertrouwen aan Hollanders. De drie clubs bereikten de halve finales van de play-offs; twee tot verrassing van velen, Neptunus als ultieme favoriet. Kinheim versloeg Pirates in vijf wedstrijden, Neptunus versloeg zichzelf tegen ADO dat veel spelers ronselde, financieel in moeilijkheden raakte, maar zich aan slag goed roerde. Dat is zonder meer de invloed van Niggebrugge, die vorig jaar nog voor het Nederlands team en Neptunus honkbalde. Hij propageert de aanval, en Urbanus, Arnold en BosDe Vries-Halderman met hem. Ze hameren op zelfbewustzijn, zelfredzaamheid, zelfdiscipline, ze hebben al te strakke keurslijven in het materiaalhok gesmeten. Ze behandelen hun spelers zoals de meesten graag behandeld worden. Ze bundelen spelers tot er teamgeest is, al is de een daar behendiger in dan de ander. Ze zijn gedreven, maar niet te, omdat het gros van de Nederlandse honkballers niet te gedreven is.

Arnold, Urbanus en Niggebrugge zijn eenlingen en overleggen voornamelijk met zichzelf. Bos, Halderman en De Vries zijn zes handen op een buik; de buik van De Vries omdat die als werper het minst hoeft te spelen en de meeste tijd heeft om te coachen. Het idee was uniek en werd in dronkenschap verwekt. Achtervanger Halderman dacht dat het grappig was als hij met zijn Nicols-maatjes Bos en De Vries stadgenoot Kinheim gingen coachen. Het bestuur lalde een avondje met hem mee, discussieerde er nog eens nuchter over en raakte enthousiast. De Vries en Halderman zaten immers al bij Kinheim, zodat alleen Bos nog bij Nicols vandaan moest worden gehaald. Aldus geschiedde. Nicols' coach Leurs was laaiend en stortte liters kritiek over het plan. Het trio, dat vervolgens bedankte voor Leurs' Oranje, verraste met leuk honkbal. "Geen superhonkbal" , aldus Bos, "want zo geweldig is ons team nou ook niet."

Bos is getemperd enthousiast over de vinding van drie spelende coaches. Omdat de rolverdeling vrij ingewikkeld was, kwamen ze tot de conclusie dat De Vries de baas moest zijn tijdens de wedstrijden. "Als werper viel hij het meest buiten de boot." Tussen de innings door overlegden ze dan even over te volgen ideeen. "Onenigheid? Zelden. We kennen elkaar al langer dan tien jaar en zitten heel erg op een lijn. Meestal hoefden we elkaar niet eens in te seinen wat er gedaan moest worden. De beslissing die de een nam was de verwachting van de ander. Liep het anders dan werd en meteen over gesproken." Het trio had wel het geluk dat de overige spelers het nieuwtje accepteerden. Niet allemaal van harte, maar toch. "Toen er eenmaal besloten was dat we het zouden proberen, heeft iedereen het goed opgepakt" , benadrukt manager Kees Tromp. Met het gevolg dat Kinheim voor het eerst sinds 1978 weer eens echt kampioen van Nederland kan worden.

Bos, De Vries en Halderman hebben ingestemd met nog een jaartje en zullen de rolverdeling handhaven met dien verstande dat Bos niet weet of hij nog wel wil spelen. Hij heeft problemen met zijn werk en kan nauwelijks op tijd aanwezig zijn voor trainingen en doordeweekse wedstrijden. "Als ik iets doe wil ik me voor 200 procent geven. Dat is nu niet haalbaar. Als coach ben je niet geloofwaardig als je jezelf blijft opstellen als je twee trainingen hebt gemist of als je als laatste de kleedkamer komt binnenvallen. We moeten een andere formule bedenken. Op korte termijn zullen we daarover praten. De andere twee zullen ongetwijfeld ook dingen op hun lever hebben, want het ging niet altijd even makkelijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden