Tv-recensie

Drie beroerde items in één week. Wat gaat er mis bij DWDD?

null Beeld BNNVara
Beeld BNNVara

Het was geen topweek voor Matthijs van Nieuwkerk. Maandag liet hij zich overrompelen door vijf flamboyante acteurs, waarop een minister boos piepte en dinsdag meteen een mea culpa van de DWDD-presentator volgde.

Woensdag moest hij zich door een onnozel item met Henny Huisman heen worstelen en donderdag hield hij Diederik van Vleuten niet in de toom. Een winterdepressie? Sleet? Slechte redactie? Ons baken in de Nederlandse cultuurzee moet niet gaan zwalken wil ik maar gezegd hebben, opdat ik zelf binnenkort niet ook door het stof moet wegens ‘te weinig kritische verbazing mijnerzijds’, zoals de DWDD-ster zijn onoplettendheid zo eufemistisch omschreef.

Tv-coryfee Henny Huisman en Veronica Inside-presentator Wilfred Genee. Beeld BNNVara
Tv-coryfee Henny Huisman en Veronica Inside-presentator Wilfred Genee.Beeld BNNVara

Die acteurs - zich hoopvol ‘De Verleiders’ noemend, onder wie Pierre Bokma en Victor Löw - gingen maandag dus als ongeleide projectielen tekeer over hoe onze privacy naar de haaien gaat, mede te wijten aan onze eigen overheid. Dit thema behandelen ze in een komedie, maar minister Ollongren was serieus verbijsterd, bleek uit een tweet, over wat de acteurs beweerden over de AIVD.

Van Nieuwkerk werd meteen nerveus en sloeg aan het redderen. Resultaat: de minister gaat het toneelstuk bekijken, de acteurs gaan op bezoek bij de AIVD. En Van Nieuwkerk verontschuldigde zich voor zijn gesuf ‘toen de sweeping statements en dystopische vergezichten over tafel vlogen’. Zo’n zin verzinnen is een ding, maar hem dan nog uitspreken ook?

Sloeg Van Nieuwkerk hier dan als interviewer de plank mis, woensdag koos de DWDD-redactie een onderwerp dat van zichzelf nergens op sloeg. Aan tafel zaten Veronica Inside-presentator Wilfred Genee en tv-coryfee Henny Huisman met een kulverhaal, over hoe Huisman op bezoek zal gaan bij mensen die beledigd worden in dat steeds ordinairder wordende voetbalprogramma. Gaandeweg het warrige gesprek bleek dat het idee niet veel meer was dan een eerste oprisping, en weinig serieus. Genee schaterde het uit en terecht: bizar dat dit vage plan nu al in DWDD besproken werd.

Van Nieuwkerk had de hele tijd al wat onzeker mee zitten lachen en zei ter verdediging: “Ja, maar je kon er overal al over lezen”. Bedremmeld klonk: “Ik begrijp nu dat de grondverf nog nat is?” “Nou”, proestte Huisman, “er is nog niet eens gegrond.”

Geluksgevoel

Ook kritische verbazing verdient het gesprek met Diederik van Vleuten, over zijn nieuwe serie over Leonardo da Vinci. Althans: het programma heet ‘Diederik en Da Vinci’ en dat zal dan ook wel de reden zijn dat het gesprek bij DWDD vooral over Van Vleuten zelf ging en zíjn vreugde en zíjn tranen en zijn geluksgevoel. Het ging meer over ’wie ben ik dat ik dit mag meemaken’ dan over waarom wij moeten kijken. Van Vleuten ratelde door, en Van Nieuwkerk vond het allemaal best. Enfin.

null Beeld BNNVara
Beeld BNNVara

Later diezelfde donderdagavond maakte ‘RTL Late Night’ het zich nog makkelijker door te beginnen met een lang item over het weer. Over dat het in Australië nu wel heel erg warm is en in Amerika wel heel erg koud. “Het moet niet veel gekker worden!”, zei Twan Huys. Maar binnen tien seconden was het onderwerp al gevloerd, omdat de RTL-weerman Maurice Middendorp vertelde: “Ja, het is uitzonderlijk, maar het gebeurt wel vaker hoor.”

Van je collega’s moet je het maar hebben.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u op trouw.nl/tvrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden