Drie anglicaanse bisschoppen stappen over naar de rk kerk

Hun status van bisschop zijn ze kwijtgeraakt bij de overstap naar de rk kerk. Drie voormalige anglicaanse bisschoppen ontvingen zaterdag in de kathedraal van Westminster in London de rk priesterwijding. Alledrie zijn ze gehuwd en dat maakt het hen onmogelijk om bisschop te blijven.

Rome wil best een speciale regeling treffen voor anglicaanse ambtsdragers die hun eigen kerk willen verlaten omdat die te makkelijk naar hun zin vrouwen en homo’s wijdt en homohuwelijken zegent. Maar Rome stelt ook grenzen, soms onverbiddelijk. Juist dat maakt de rk kerk voor traditionele anglicanen aantrekkelijk. En tegelijk dwingt die strikte regelgeving hen persoonlijk, een stap terug te doen in de ambtelijke hiërarchie.

Op dezelfde dag dat paus Benedictus speciaal voor de overstappende anglicanen een soort bisdom in het leven heeft geroepen, ontvingen Andrew Burnham, Keith Newton en John Broadhurst de rk priesterwijding.

Nieuw is het niet, de gehuwde rk priester. In Nederland ontvingen enkele gehuwde predikanten na hun overstap de priesterwijding.

Bekeerling kardinaal Newman, pas zalig verklaard, is beschermheer van het nieuwe bisdom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden