Drie agenten niet vervolgd voor dood van Henriquez

arrestatie | Het verzoek van de nabestaanden van Mitch Henriquez om nog drie agenten te vervolgen

Drie agenten die betrokken waren bij de arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez op 27 juni 2015 zullen niet worden vervolgd voor zijn dood. Het gerechtshof Den Haag heeft een verzoek tot vervolging door de nabestaanden afgewezen.


Het hof oordeelde gisteren in een zogenoemde artikel 12 procedure dat er mogelijk sprake kan zijn van verwijtbaar handelen door het drietal. Dat zou dan een zaak voor het tuchtrecht zijn. En mogelijk kan de Staat voor hun gedrag ook aansprakelijk worden gesteld, maar er is onvoldoende basis voor een vervolging door het Openbaar Ministerie.


De drie agenten waren met twee collega's betrokken bij de arrestatie van Henriquez tijdens het festival 'Night in the Park' in het Haagse Zuiderpark. Bij die aanhouding werd dusdanig veel geweld gebruikt, waaronder een nekklem, dat Henriquez daar de volgende dag aan overleed. Twee agenten staan daarvoor inmiddels terecht. De drie andere agenten lopen die kans na het oordeel van het hof nu niet meer.


Het hof oordeelt dat de drie niet opzettelijk een misdrijf hebben gepleegd tegen het leven van de Arubaan en zij hebben hem ook niet willens en wetens de nodige medische zorg onthouden. Het hof houdt het er op dat sprake is geweest van "ongecoördineerd en weinig doordacht optreden van de drie agenten".


Het hof, zo blijkt uit de feiten waarop het oordeel is gebaseerd, gaat uit van een escalatie van geweld tussen Henriquez en de vijf agenten. Henriquez trok de aandacht door zijn gedrag en uitlatingen en was, zo staat in de uitspraak, onder invloed van alcohol. Hij riep in de richting van agenten en beveiligers dat hij een wapen had en greep daarbij naar zijn kruis. De politieagenten stapten op hem af en probeerden hem tot rust te manen. Henriquez reageerde daar niet op. Toen hij voor de tweede keer riep een vuurwapen te hebben besloten de agenten hem aan te houden. Een aanhouding waarbij agressie van de zijde van Henriquez leidde tot meer gebruik van geweld door de politie.


De rechtszaak telt inmiddels twee rapporten met een verschillende visie op de doodsoorzaak. Het Nederlands Forensisch Instituut zegt dat Henriquez is overleden door zuurstofgebrek door de toepassing van de nekklem. Een hartstilstand is de conclusie uit het onderzoek dat door de advocaten van de agenten is ingebracht.


is afgewezen. Twee andere agenten staan wel terecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden