Dressuurploeg troeft doorgaans heersende Duitsers in Aken af

Van een medewerker

aken – De Nederlandse dressuurploeg heeft gisteren in Aken de Nations Cup gewonnen. Het was, sinds de instelling van de landenwedstrijd in 1977, de tweede keer dat Nederland won. Alle overige 31 keren won Duitsland.

Er zal in Duitsland wel gezucht worden dat de nationale ploeg verzwakt was door de absentie van de dopingverdachte Isabell Werth. Maar de beste Duitse deelnemer, Matthias Rath, eindigde pas als vijfde en moest Hans Peter Minderhout (tweede) boven zich dulden. De Nederlander op Nadine troefde daarmee ook Anky van Grunsven (Salinero) af, die de vijfde plaats met de Duitser deelde.

Van Grunsven was daar ontevreden over: „We hebben te veel fouten gemaakt. In de training is Salinero weer terug op zijn oude niveau, maar in de wedstrijd komt dat er nog niet uit.” De amazone heeft aangekondigd dat het haar doel is Salinero op een hoger niveau te brengen dan hij ooit gelopen heeft. Er ligt dus nog wat werkterrein braak.

De twee andere Nederlanders die in de eerste prijs deelden waren Marlies van Baalen (O’Jay) en Sander Marijnissen (Moedwill). Van Baalen werd speelbal van een jury die niet eenstemming was: het Zweedse jurylid zette haar op de zevende plaats, het Franse op de 25ste.

Vierspanrijder IJsbrand Chardon staat na het eerste onderdeel van het CHIO van Aken op de tweede plaats. De wereldkampioen uit Den Hoorn moest in de dressuur slechts de Australiër Boyd Exell voor laten gaan.

In het landenklassement is Nederland vooralsnog onaantastbaar. Met Theo Timmerman als derde en Koos de Ronde als nummer vier heeft Oranje drie man bij de top vijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden