Update

Dressuurequipe verovert olympisch brons

null Beeld getty
Beeld getty

De Nederlandse dressuurequipe heeft op de Olympische Spelen brons veroverd in de landenwedstrijd. Het trio Adelinde Cornelissen, met haar paard Parzival, Edward Gal (Undercover) en Anky van Grunsven (Salinero) moest favoriet Groot-Brittannië en Duitsland voor laten gaan.

Cornelissen, Anky van Grunsven en Edward Gal kwamen uit op een score van 77,124 procent en bleven zodoende nummer 4, Denemarken, ruimschoots voor. Groot-Britannië (1e) en Duitsland (2e) bleven echter uit zicht voor de equipe van Sjef Janssen. 'Maar dit is absoluut brons met een gouden randje', reageerde de bondscoach. 'We wisten al heel lang dat dit het hoogst haalbare was. Maar dan moet het wel nog even gebeuren. Ze hebben alle drie super gereden.'

Zijn vrouw, Van Grunsven, liet zich in aanloop naar 'Londen' overhalen om voor de derde keer met Salinero naar de Spelen te gaan. In 2004 en 2008 bleek deze combinatie goud waard, maar vooraf was al duidelijk dat de inmiddels 18-jarige ruin dat hoge niveau niet meer zou halen. Ook een andere combinatie - Gal en zijn paard Undercover - kon in de Britse hoofdstad onmogelijk op de toppen van hun kunnen presteren. Gal raakte zijn toppaard Totilas kwijt en berijdt pas sinds 7 maanden Undercover. De ervaren ruiter wist dat hij op 'safe' moest rijden omdat de voorbereiding simpelweg te kort was om de grenzen van diens vermogen op te zoeken.

Het was dan ook geen verrassing dat Cornelissen met Parzival namens Nederland de hoogste scores kreeg. Ze vergaarde bij de Grand Prix 81,687 procent, waarna dinsdag de Grand Prix Special werd beoordeeld op 81,968. De blonde amazone staat daarmee op de tweede plaats van het individuele klassement, die donderdag wordt afgesloten met haar favoriete onderdeel, de kür op muziek. 'Die Engelse heeft nog niet een superreputatie op de kür en Adelinde wel', sprak Janssen, verwijzend naar de koploopster Charlotte Dujardin. 'Maar goed, we zitten in Engeland, hè.'

Voor eigen publiek zorgden de Britse ruiters in het statige Greenwich Park al voor een enorme stunt door voor het eerst sinds de Spelen van 1980 (zege Sovjet-Unie) Duitsland van het olympisch goud af te houden. Het geeft aan dat de combinaties uit het thuisland uitstekend presteren. 'Laat ze vanavond maar een feestje vieren. Misschien zijn ze dan uit hun 'flow'', sprak Cornelissen lachend. Want de amazone is er op gebrand om donderdag een gooi naar het goud te doen.

Terwijl ze een blik wierp op haar bronzen plak, keek ze reikhalzend uit naar de kür op muziek. 'Dit smaakt naar meer.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden