Dressuur verdringt de springruiters

DEN BOSCH (ANP) - In de 31e editie van het concours hippique Indoor Brabant staat het springen in de luwte. De internationale elite kwam pas in de vroege avond van de tweede dag voor het eerst in actie in de Brabanthallen van Den Bosch.

De Belg François Mathy jr. mocht zich met Shurlands Governor de winnaar noemen van het inspringnummer dat normaal altijd al op wordt gehouden. Hij bleef Henk van de Pol met Hans voor (46,39 tegen 47,73 seconden).

De springruiters werkten de verlate test van bodem en obstakels rond etenstijd af voor bijna lege tribunes. Een schril contrast met de openingsavond toen er ruim 6000 mensen naar de toch vrije saaie Grand Prix dressuur, het eerste onderdeel voor de finale van de wereldbeker, zaten te kijken.

“Dat komt door het Anky-effect”, aldus Gerrit-Jan Swinkels, directeur sportzaken van Indoor Brabant. “Voor ons natuurlijk geen slechte zaak. Daarom is de kür van zaterdagmiddag al een maand uitverkocht. Dat is nog nooit gebeurd. Wij trekken profijt van de manier waarop Anky van Grunsven met haar successen de media aan weet te trekken.”

Swinkels, die al zo'n 25 jaar meeloopt in de organisatie van het concours, kon de gegroeide interesse van de toeschouwers voor de dressuur met cijfers staven. “Tien jaar geleden kwamen 5000 op de 35 000 mensen kijken naar de dressuur, nu is dat 30 000 op een totaal van 70 000. Dat is toch heel frappant. We zouden wel gek zijn als we daar niet op inspeelden.”

Door de verhoogde interesse voor de dressuur moest het springen noodgedwongen een stapje terug doen. Sommige ruiters betreuren dat, de meesten halen de schouders er over op. “Ik was na de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona een bekende Nederlander”, aldus Piet Raymakers, goed voor goud (equipe) en zilver. “Nu speelt Anky die rol. Daar heb ik nul moeite mee. Prima zo. Wie de successen behaalt, verdient het in het middelpunt van de belangstelling te staan. Straks is het weer onze beurt. Ik zie het als een golfbeweging.”

Raymakers, sinds zijn vertrek bij Leon Melchior op Stal Zangersheide (het nieuwe domein van Jos Lansink) inwoner van de Belgische plaats Arendonk, achtte het inkorten van het programma voor het springen in Den Bosch niet onoverkomelijk. “Je moet je paarden gewoon wat handiger inzetten. Eerst naar de hoogtepunten van zondag kijken als de wedstrijd voor de wereldbeker en de Grote Prijs worden gehouden met zware parkoersen. Daaraan moet het rijden op vrijdag en zaterdag worden aangepast. Met enige goede wil kan dat best. Er zijn nog zat rubrieken met een boel geld.”

Lansink had wat meer moeite met de veranderde opzet. “Het programma ziet er nu wat vreemd uit. Het is er voor ons niet aantrekkelijker op geworden al blijft het een superconcours. Ik ga ervan uit dat er volgend jaar zonder die finale van de wereldbeker dressuur weer wat meer ruimte is voor het springen.” Die kans is groot. Swinkels: “We denken er over om het inspringnummer voor alle deelnemers volgend jaar weer naar de donderdag te halen. Dan laten we de kwalificatiewedstrijd met beperkte deelneming vallen en wijzen meteen voldoende Nederlanders aan.”

Raymakers en Lansink zijn, zoals bekend, als enige Nederlanders al zeker van plaatsing voor de finale om de World Cup springen, begin mei in Göteborg. Op het vinkentouw zitten nog Wout-Jan van der Schans en Henk van de Pol. Topruiter Jan Tops moet bij de eerste vier eindigen wil hij nog een kans maken. De paardenhandelaar uit Valkenswaard miste de afgelopen winter door pech enkele malen hoge klasseringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden