Drentse schatten van een amateur-archeoloog

Vijftig jaar door weer en wind, tot de enkels in de modder en op visite bij boeren die ergens in het kabinet misschien een onbekende schat hadden liggen." Zo typeert hoofdconservator Jaap Beuker van het Drents Museum in Assen de man die in zijn eentje de grootste particuliere archeologische collectie van Drenthe heeft opgebouwd. We hebben het hier over amateurarcheoloog Ger Holtrop uit Borger. Met steun van de BankGiro Loterij heeft het Drents museum onlangs diens complete verzameling verworven. Die omvat voorwerpen van de vroegste inwoners van Drenthe tot en met middeleeuwse gereedschappen.

Verzamelaars als Holtrop zijn van grote waarde voor musea, benadrukt Beuker. Met veel verstand van zaken bouwde hij een collectie op van honderden voorwerpen, die hij uitstekend heeft gedocumenteerd en waar nodig professioneel heeft laten restauraren. De verzameling is van zo'n hoog niveau dat een deel ervan medio dit jaar een vaste plek zal krijgen op de afdeling archeologie van het museum. Daar is de collectie beter op zijn plek dan bij hem thuis, vindt Holtrop.

Een bronzen zwaard van ruim zestig cm is hét topstuk uit de collectie-Holtrop. Het werd rond 1941 gevonden in Drouwen. Jarenlang lag het bij de vinder in een kast. Na diens overlijden kocht Holtrop het van de erfgenamen. Het zeldzame wapen is in de late Bronstijd, zo'n 3000 jaar geleden, als offer aan hogere machten bij Drouwen in een vennetje gedeponeerd. Ten westen van de Weser is er maar één ander voorbeeld van bekend. Holtrop ontdekte eind 1984 op een akker bij Drouwen zelf een pot met zeventig bronzen voorwerpen. Deze vondst is al jaren een van de topstukken van het Drents Museum. Ook bijzonder zijn de twee rijk versierde klokbekers met crematieresten, gevonden in een bouwput in Rolde. Deze bekers werden gebruikt in het huishouden, maar ook meegegeven met de doden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden