Drentse bouwvakkers kunnen via parttime-pool aan de slag

Assen - Deeltijdwerk is in de van oudsher traditionele bouwbranche nauwelijks bespreekbaar. Een Drents experiment met een zogenoemde Flexpool Bouwsector moet dit taboe doorbreken.

Van onze redactie economie

De flexpool, een soort bemiddelingsbureau voor parttime functies in de bouw, gaat vanaf september negen maanden proef draaien. Bij bewezen succes wordt de pool, bekostigd met Europese subsidies, definitief.

Initiatiefnemers zijn FNV Bouw, het Drents emancipatiebureau Enova en het Opleidingscentrum Bouw. “Onder bouwvakkers bestaat een grote behoefte om parttime te werken“, zegt Aafje Farigu van de vakbond. “Uit een landelijk onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) blijkt dat 40 procent korter wil werken. Vooral jonge werknemers met kinderen zouden graag wat minder op de steigers staan.“ Hoewel bouwbedrijven daar tot op heden nauwelijks een boodschap aan hebben, denkt Farigu dat het project een kans van slagen heeft. “We hebben het tij mee“, zegt ze. “De bouw trekt weer wat aan. En werkgevers zijn door de magere jaren huiverig voor vaste contracten.“ Daarbij moeten de bouwbedrijven volgens de FNV de maatschappelijke ontwikkelingen volgen om een personeelstekort te voorkomen. Door de vergrijzing en het toenemend aantal bouwvakkers dat voor zichzelf begint, dreigt het steeds lastiger te worden om aan adequate medewerkers te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden