Drentse adoptiebroers krijgen dertig jaar cel voor moorden

De Hoogeveense broers Admilson (31) en Marcos (30) R. moeten dertig jaar de cel in voor tweemaal moord en eenmaal doodslag. Admilson krijgt daar tbs met dwangverpleging bovenop. Het Openbaar Ministerie had eind oktober levenslang geëist tegen beiden.

De broers, in Brazilië geboren en als kleuters geadopteerd door een Drents echtpaar, brachten in november 2012 de 55-jarige Berend Smit met pistoolschoten om het leven toen die zijn hondjes uitliet in natuurgebied het Dwingelderveld. Ze gingen er vandoor met Smits bankpas en pincode, zijn auto, telefoon en een portemonnee met 50 euro. In juli 2013 wurgden ze Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) in hun woning in Exloo. Ook hier maakten ze geld en waardevolle spullen buit.

De rechtbank acht moord in de zaak-Smit niet bewezen. Dat de broers bivakmutsen en een geladen pistool bij zich hadden, bewijst volgens de rechter nog niet dat ze ook van plan waren Smit te doden. Voorbedachten rade is het verschil tussen moord en doodslag. Omdat die niet bewezen is, blijft het voor Amilson bij doodslag en beroving. Marcos is veroordeeld voor diefstal met geweld, de dood tot gevolg hebbende.

In de zaak-Veenendaal maakten beide broers zich volgens de rechtbank schuldig aan moord in vereniging. Admilson en Marcos bivakkeerden dagen in een kampement vanwaar ze hun slachtoffers observeerden - tijd genoeg dus voor bezinning.

Volgens de rechtbank is Admilson volledig en Marcos enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank kiest niet voor levenslang, omdat die straf geen perspectief biedt en daarmee volgens de rechters in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De rechtbank in Assen had vijf dagen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak uitgetrokken. Admilson was steeds geboeid, wegens vluchtgevaar. Tijdens de behandeling nam Admilson herhaaldelijk zijn broer in bescherming: "Ik ben het monster, hij is een meeloper, ik heb hem erin geluisd." Marcos zei op zijn beurt: "Mijn broer zegt dat hij een monster is, maar dat is niet zo."

In zijn laatste woord had Admilson de rechters gevraagd zijn broer een lagere straf te geven, in ruil daarvoor zou hij dan zelf niet in hoger beroep gaan. Na de uitspraak riep hij: "Geef me fucking levenslang!" waarna agenten hem afvoerden. Het vonnis leidde tot verontwaardigde geluiden uit de zaal. Advocaten Maartje Lut en Michael Ruperti van Admilson bekijken nog of ze in hoger beroep gaan. Wim Anker, die Marcos bijstaat, gaf aan dit niet van plan te zijn. Het OM beraadt zich nog.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden