'Drenthe voert te passief stiltebeleid'

Drentse milieufederatie: Provincie doet niets aan handhaven stilte

JOOP BOUMA en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

De Drentse Natuur- en Milieufederatie (NMF) wil dat de provincie Drenthe meer werk maakt van het beleid rond stiltegebieden. Meer dan twintig jaar geleden wees de provincie acht natuurgebieden aan waar de stilte beschermd moest worden. Inmiddels zijn er elf stiltegebieden. Maar, veel meer dan de gebieden aanwijzen heeft de provincie in die twintig jaar niet gedaan, zegt NMF.

In een recente beleidsanalyse, gemaakt in opdracht van de provincie zelf, wordt de rol van Drenthe 'onduidelijk en passief' genoemd. "Het beleid is naar de achtergrond verdwenen, het beleid is niet concreet en er is geen samenwerking tussen betrokken partijen."

"De conclusie is opvallend voor een provincie die rust als kernwaarde ziet", zegt Pim Brocades Zaalberg, adviseur omgevingskwaliteit van NMF Drenthe. De natuur- en milieufederatie wil dat er om te beginnen op korte termijn informatieborden worden geplaatst bij de toegangen van natuurgebieden, zodat bezoekers op de hoogte zijn. Ook in de beleidsanalyse van Drenthe wordt hiervoor gepleit. Bij de elf stiltegebieden in Drenthe staat niet één bord. "Als bezoekers weten wat een stiltegebied betekent, kunnen terreinbeheerders hen makkelijker aanspreken op hun gedrag."

Ook Albert Henckel, al bijna 40 jaar boswachter in het nationaal park Dwingelderveld bij Ruinen, vindt het beleid niet helder en duidelijk. "Recreanten weten helemaal niet dat ze zich in een stiltegebied bevinden. Wat mag je verwachten van een stiltegebied? Ik zou niet weten hoe ik de stilte moet handhaven."

NMF Drenthe wil ook dat er afspraken komen tussen de provincie en sportvliegclubs die onder meer vanaf vliegveld Hoogeveen vliegen. Geregeld worden sportvliegtuigjes laag boven natuurgebieden gesignaleerd, zoals boven het Dwingelderveld, beschermd stiltegebied. Volgens de wet moeten laagvliegende vliegtuigen deze gebieden mijden. Tegen overtredingen wordt vrijwel niet opgetreden, volgens de federatie.

In het hoogveengebied Fochteloërveen bij Assen, ook een officieel Drents stiltegebied, is al jaren veel overlast van wegverkeer en vliegverkeer uit Eelde, maar volgens Natuurmonumenten lukt het maar niet om afspraken te maken over vermindering van de geluidshinder.

In Nederland is 650.000 hectare aangewezen als stiltegebied. Onder meer de hele Waddenzee en delen van de Zeeuwse wateren zijn stiltegebied. Hier geldt de regel dat de geluiden van flora en fauna overheersen en dat er geen storende, voor de omgeving vreemde geluiden te horen zijn. Activiteiten die veel geluid voortbrengen zijn niet meer mogelijk in stiltegebieden. Volgens de Drentse federatie geeft de provincie ook in stiltegebieden geregeld vergunningen af voor evenementen met een aanzienlijke geluidsbelasting.

"Jaarlijks wordt in juli het Festival der Aa gehouden middenin het natuurgebied Drentse Aa", zegt Judith van den Berg, programmaleider Groene Ruimte van NMF Drenthe. "Dat is een festival met theater en muziek, drie dagen lang in een stiltegebied. Met vergunning van de provincie. Als de provincie haar eigen beleid zou volgen, dan zou die vergunning niet mogen worden verleend."

In een reactie op de beleidsanalyse die de afgelopen maand verscheen zegt de provincie Drenthe dat het rapport nog moet worden bestudeerd, maar dat het een belangrijke bouwsteen is voor 'modernisering van het beleid'.

De Verdieping 6|7

Ssstt, alleen de wind

undefined

Nederland: een van de meest verlichte landen

De Nederlandse natuur- en milieufederaties organiseren in oktober voor de elfde keer de Nacht van de Nacht. Volgens de initiatiefnemers is Nederland een van de meest verlichte landen ter wereld.

Bedrijven en gemeenten doven op 24 oktober hun reclameverlichting en de belichting van gebouwen. In heel Nederland worden dan honderden nachtelijke evenementen georganiseerd.

Kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde, afgelopen jaar op nummer 5 in de Duurzame 100 van Trouw, is dit jaar ambassadeur van de Nacht van de Nacht. "De manier waarop wij nu nog met licht omgaan is vrij bruut, vrij lomp", aldus Roosegaarde.

"Dat kan veel mooier, creatiever en poëtischer. Dat bespaart energie, voorkomt lichthinder en is veel beter voor de aarde", zegt hij. Duisternis heeft volgens de milieufederaties een positief effect op de gezondheid en afweersystemen van mens en dier.

undefined

Ook de duisternis moet beschermd

Niet alleen geluidhinder, ook de lichthinder in natuurgebieden moet worden bestreden, zegt de natuur- en milieufederatie Drenthe. Uit een recente analyse van het donkertebeleid van de provincie blijkt dat ook dit 'in de dagelijkse praktijk naar de achtergrond is verdwenen'.

Drenthe wees jaren geleden duisternisgebieden aan, natuurgebieden waar storende lichtbronnen moesten worden bestreden. "Maar per saldo heeft de provincie eigenlijk geen verlichtingsbeleid", zegt Judith van den Berg van de Drentse milieufederatie. Open melkveestallen op het platteland zorgen soms voor lichtoverlast. De milieufederaties in Drenthe, Groningen en Friesland hebben met landbouworganisatie LTO Noord afspraken gemaakt om de lichtuitstraling van deze stallen tegen te gaan.

Enkele jaren geleden voerde de Drentse federatie een campagne om fel verlichte reclamezuilen langs de snelweg A28 wat te laten dimmen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden