Drenthe Kiezen voor bedrijvigheid of voor natuur

Het is een dilemma dat de Drentse politiek in twee kampen drijft: mogen bedrijven op het platteland uitbreiden als dit ten koste gaat van de natuur? Geen sprake van, vinden D66, PvdA en SP. Toch wel, stellen PVV, SGP, CU en CDA.

De natuur mag de economie niet belemmeren, vindt CDA-lijsttrekker Henk Jumelet: "Gebruik de natuur om banen te creëren, bijvoorbeeld als camping, recreatiegebied of dierentuin."

Daarnaast is bereikbaarheid een belangrijke thema in deze dunbevolkte regio, waar isolatie constant op de loer ligt. Maar mag een bus ook naar kleine dorpen blijven rijden als dat alleen kan als er geld bij gaat? Ja, zegt het CDA. Maar lever dan wel maatwerk, zeggen de christen-democraten: ruil de grote bus in voor een kleiner busje. Het CDA vindt dat daarnaast moet worden geïnvesteerd in dorpsinitiatieven als vrijwilligersvervoer.

De VVD vreest lege bussen. Veel liever ziet zij een verbetering van het wegennet in Drenthe, bijvoorbeeld door een verdubbeling van de N34 tussen Holsloot en Coevorden. In die wens staan de liberalen niet alleen: er is veel politiek draagvlak voor. Volgens voorstanders vergroot een bredere weg de (internationale) bereikbaarheid, veiligheid en doorstroming. Volgens tegenstanders ontbreekt de noodzaak en raakt de Drentse natuur in het geding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden