Drenthe helpt Irak

Han Koch wil ons als hulpverleners de nieren proeven (Trouw, 9 augustus). Hij heeft natuurlijk gelijk: de actie Drenthe helpt Irak, hulpgoederen ter waarde van 400000 euro voor ziekenhuizen en scholen, is een druppel op de gloeiende plaat.

Assen Gerben Althuis voorzitter Drenthe helpt Irak

We laten ons graag bevragen. Ons hulptransport doet echter helemaal niet denken aan de hulp aan Mozambique, zoals Koch stelt. Voor het transport vertrok, zijn we er geweest en hebben ter plaatse geïnventariseerd wat er nodig was. Er zijn op het allerlaatste moment nog ventilatoren gekocht om de vijgenbladeren te vervangen die net als vroeger koelte aan de verhitte hoofden toewuifden. Maar ook sport- en spelattributen, 20 voetballen, basketballen, volleyballen voor de schooljeugd.

Wat dacht u van 3 medical health kits ter waarde van 15000 euro inhoudende medische basiszorg voor 30000 mensen voor een periode van 3 maanden? De relletjes in Basra lijken aan te tonen dat de Irakezen het wachten moe zijn. Bij 50 graden is stroom voor een ventilator geen luxe. En je wilt ook wel weer eens een fatsoenlijke, voedzame en smakelijke maaltijd. Niet alleen woorden maar ook daden.

Daar kunnen de Engelsen en Amerikanen een voorbeeld aan nemen. Witte bonen in tomatensaus hebben we niet bij ons. Wel rijst, pasta's en tomatensaus waar de Irakezen zelf pittige sauzen van kunnen maken. De vrachtprijs is 12,5 procent van de waarde van het transport. Dat mag. Het voedselpakket is een basispakket als aanvulling op bestaande krappe rantsoenen, vooral voor gezinnen waar vaders en zonen door het Saddam-regime vermoord zijn. Het voordeel van zo'n klein transport is dat je ter plaatse een netwerk hebt dat de goederen in ontvangst neemt en distribueert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden