Drenthe blij met exclusief zilver van Eisenloeffel

HENNY DE LANGE

Ze komen niet vaak op de markt, de topstukken van edelsmid en sierkunstenaar Jan Eisenloeffel (1876-1957). Bij het Drents Museum in Assen raakten ze dan ook behoorlijk opgewonden van deze zilveren objecten. Ze werden aangeboden op de kunstbeurs Pan in Amsterdam, die tot en met morgen duurt. Op de vitrine waarin ze staan, prijkt inmiddels het logo van het Drents Museum. Met dank aan de Stichting Beringer Hazewinkel, de BankGiro Loterij en de vriendenstichting heeft het museum deze kandelaars en bonbonschaal kunnen aankopen.

De zilveren kandelaars dateren uit 1902. Op de Wereldexpo in Turijn (1911) kreeg Eisenloeffel een onderscheiding voor twee kandelaars die bijna identiek zijn aan dit stel. "Ze markeren het succes van Eisenloeffel en de waardering die hij kreeg", zegt directeur Annabel Birnie van het Drents Museum. "Dat maakt deze aanwinst nog exclusiever." De bonbonschaal op vier pootjes (1906) is altijd in het bezit geweest van een Joodse familie. Die gebruikte het schaaltje tijdens de sabbat bij de rituele eetgewoontes.

De aanwinsten passen goed bij de 'Loving cup', een koperen huwelijksbokaal uit 1924, en de hanglamp van gebronsd koper, eveneens van Eiseenloeffel, die het museum vorig jaar verwierf. Eisenloeffel was gespecialiseerd in het maken van gebruiksvoorwerpen van metaal. Vooral zijn lampen en theeserviezen waren populair. Zijn ideaal was om goed vormgegeven voorwerpen te maken die betaalbaar waren voor een breed publiek. In de praktijk waren zijn handgemaakte zilveren serviesgoed en ook machinaal vervaardigde koperen gebruiksvoorwerpen toch nog te duur. Ook omdat hij ze graag versierde met halfedelstenen of email, zoals ook bij deze aanwinsten. Later ging hij steeds exclusievere, soms ronduit extravagante objecten ontwerpen.

Birnie verwacht dat de kandelaars en bonbonschaal rond half december in het museum te zien zijn, op de afdeling Kunst 1885-1935.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden