Drent komt vrij na tien jaar cel in de VS

Moeder van omgekomen jongen kwam Edward Kleine te hulp

Na tien jaar vond de moeder van Kyle Thomas het genoeg. Edward Kleine, de monteur uit het Drentse Zuidwolde die in de Verenigde Staten het ongeluk veroorzaakte waarbij haar zoon omkwam, was genoeg gestraft, het was tijd dat iedereen verder ging met zijn leven. Ze vergaf hem, hij kreeg 'parole'. Gisteren kwam hij na tien jaar in een Amerikaanse cel terug op Nederlandse bodem.

Mei, 2005. Er was een knal. Een versplinterde voorruit. Geen idee wat hij geraakt had, een hert? Kleine, die sinds 2003 in de Verenigde Staten verbleef voor werk, reed een stukje door, liep terug, zag niets in de donkere nacht en gaf het op. Kort daarop werd hij in de boeien geslagen. Het 'hert' was de 22-jarige Kyle geweest. De jongen was dood. Kleine had gedronken en was doorgereden en dat in de staat Alabama, die bekendstaat als de conservatiefste van de Verenigde Staten. Hij kreeg een rechter toegewezen die zijn kiezers ooit had beloofd zo veel mogelijk maximumstraffen te zullen opleggen.

Kleine kreeg dertig jaar. "Een uitzonderlijk hoge straf, vergeleken met soortgelijke zaken in de VS", zei Kleine gisteren op een persconferentie in Assen.

De eerste vijf jaar waren voor hem het zwaarst. "De rechtszaken liepen toen nog, het hoger beroep, ik had steeds in mijn hoofd dat het misschien nog wel goed zou komen. In de gevangenis kreeg ik geen minuut rust."

Kleine praat beheerst. Een dag eerder zag hij de kinderen van zijn broer voor het eerst, vertelt hij. Zijn stem slaat even over.

Toen hij zijn lot eenmaal accepteerde, kreeg hij meer rust, vertelt hij. Hij werd overgeplaatst naar een andere gevangenis en ging studeren. "Ik werd niet meer constant wakker vol woede. Ik heb echt mijn best gedaan om positief te blijven."

Vanuit Nederland kwam steun: vrienden maakten een site, familie probeerde hem eerder vrij te krijgen, de Commissaris van de Koning ging lobbyen. De Drentse zanger Daniel Lohues schreef een lied over hem.

Kleines moeder Klara bezocht een paar keer de moeder van het slachtoffer. "Zij zag dat mijn hele familie er ook erg onder leed."

De familie Kleine was afgeraden contact op te nemen met de familie van het slachtoffer, vertelt moeder Klara, maar Kyles moeder zocht zelf contact via de website. Klara reisde daarna twee keer af naar de Verenigde Staten en is ook van plan contact met de vrouw te houden, "tenzij zij dat niet meer wil".

Edward ontmoette Kyles moeder nooit maar schreef wel met haar. Ook gaat hij het boek, dat journalist Jeroen Langelaar over de zaak schreef, voor haar in het Engels vertalen.

Kleine hoopt zijn leven weer te kunnen opbouwen: een huis, een baan. Maar eerst even bijkomen. "Ik weet natuurlijk nog niet hoe Nederland is veranderd in die tien jaar."

Nee, zegt hij, het is beslist geen heldenonthaal. "Ik heb iets heel doms gedaan, daarvoor heb ik straf verdiend. Er is iemand omgekomen en dat is heel erg. Ik ben dankbaar dat zijn moeder het over haar hart heeft kunnen verkrijgen deze stap te zetten. Anders was het nooit gelukt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden