Column

Dreigtweet van Wilders

null Beeld

Had ik met mijn dinsdagcolumn Ome Geert maar niet boos gemaakt, dan stond ik vandaag niet voor schut.

Dinsdag schreef ik nog monter dat Wilders een tandeloze en snurkende twitteraar was die, op wat gelegenheidskreetjes na, niet van plan was een kabinetscrisis te forceren. Gisteren, rond 13.00 uur, ontwaakte en ontplofte bijna de journalistieke kroeg: het onzichtbare orakel had weer in gebrekkig Nederlands wat gekrijst: 'Denkt VVD/CDA toch aan versoberen hypotheekrenteaftrek/aflossingsvrije hypotheken? bit.ly/sgwCWF Onacceptabel dan maar verkiezingen!' Volgens mij is dit wat men een 'dreigtweet' noemt.

Een dreigtweet is een onaangename lettercombinatie die door oververhitte geesten op hun zolderkamer in elkaar wordt geflanst. Op een dreigtweet volgt bijna nooit een daad. Alsof je een belletje de lucht in blaast. Het vormt het wapen van het opgewonden standje dat in virtualiteit blijft steken, maar dat je wel op het politiebureau kan doen belanden.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik helemaal niets heb met dit medium. Zelf heb ik geen twitteraccount, volg ik niemand en word dus godzijdank ook niet door wie ook gevolgd. Sinds de oprichting van Twitter in 2006 heb ik een nogal elitaire pose aangenomen en beschouw dit oppervlakkige instrument als het gereedschap van de semi-analfabeet. Twitter heeft voor de teloorgang van de Nederlandse taal meer betekend dan alle Henken, Ingrids, Tokkies en Flodders bij elkaar. Probeer eens binnen 140 tekens, liefde, verdriet of andere intense emoties correct uit te drukken.

Probeer eens een column (3000 tekens) of een roman (70.000 worden) te twitteren. In deze tijd van geniale digitale vooruitgang heeft men een anachronistisch medium bedacht dat ons naar de beginperiode van de telegrafie heeft teruggeworpen. Gedachten worden tot hun meest eenvoudige expressie teruggebracht, werkwoorden verdwijnen, onbegrijpelijke wiskundige formules duiken plotseling tussen twee zinnen op.

Twitter is helaas bij sommige politici een belangrijk communicatiemiddel geworden dat hun oppervlakkige en luie aard alleen maar onderstreept. Een tweet is in feite niet meer dan een oneliner die niet wordt onderbouwd en daarom is Wilders de ongekroonde koning van de tweets. Zie het als het vervangmiddel voor de belletjestrekker voor wie wegrennen te vermoeiend is geworden. De PVV-leider kwam al bijna nooit meer in tv-programma's waar ongemakkelijke vragen worden gesteld.

Langzaamaan is hij vervolgens iedere vorm van debat gaan vermijden en heeft in Twitter zijn natuurlijke bunker gevonden. Door de kijkgaten schiet hij af en toe wat hinkende zinnen af en wacht hij veilig verschanst op de reacties. Soms componeert hij een minimale tweet in brullende letters: HANDEN AF VAN HYPOTHEEKRENTEAFTREK!!! (op 13 december). Zijn productie is ook nog zo karig, vijftien berichten maar voor de maand december, dat je moet vrezen voor zijn schrijfvaardigheid. Ooit zal Wilders zijn ultieme tweet het internet inschieten: een bericht dat nog maar één uniek en ondoorgrondelijk uitroepteken zal bevatten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden