Dreiging van het water komt nu uit Duitsland

AMSTERDAM - De dreiging van het water lijkt op de meeste plaatsen in Nederland te zijn afgenomen. Maar er loert nog altijd gevaar vanuit Duitsland.

Daar steeg het water in de Moezel, de Saar en het Bodenmeer gisteren nog steeds. De rivieren in Duitsland bereiken waarschijnlijk vanmorgen het hoogste peil.

Bij Lobith, Arnhem, Nijmegen en Tiel stond het rivierwater al op de kades, en het zou nog kunnen stijgen door de massa's water uit Duitsland en Zwiterland. Toch verwachtte Rijkswaterstaat gisteren dat de alarmfase, die ingaat als het water 16 meter boven NAP komt, net niet zal worden bereikt. Bij Lobith verwacht Rijkswaterstaat dat de Rijn daar morgen zo om en nabij die 16 meter zal staan.

Nu het Duitse water het grootste gevaar is geworden, vindt staatssecretaris G. de Vries van binnenlandse zaken het hoog tijd dat dat land zelf wat meer maatregelen neemt. “Duitsland moet ook het nodige doen”, zei De Vries gisteren voor Radio 1. “Dit hoort bij een stukje Europese solidariteit. We moeten elkaar niet met de brokken laten zitten.”

De weersverwachting is voor Duitsland en Zwitserland vandaag redelijk gunstig. Maar morgen dreigt er weer regen.

In Noord-Nederland lijkt het gevaar wat te wijken. Op de meeste plaatsen is het water op de aftocht. Het Wetterskip Fryslân meldde gisteren dat de boezemwaterstand in Friesland twee centimeter is gezakt. Een gunstige waterstand in de Waddenzee maakte het mogelijk meer water te lozen dan was verwacht. Daardoor is er bergingscapaciteit vrijgekomen. De Friese waterschappen blijven bezorgd over het zuidelijk deel van de provincie, maar bebouwd gebied loopt geen gevaar.

Twee kleine polderdijken zijn doorgebroken, nadat ze doorweekt waren geraakt. Daardoor liepen een polder bij Heeg en een deel van een natuurgebied bij Toppenhuizen onder water. Boeren moesten hun vee in veiligheid brengen, maar evacuaties lijken niet nodig.

Het ramptoerisme is binnen de perken gebleven. Wel werd het historische Woudagemaal in Lemmer, dat gewoonlijk te bezichtigen is, gesloten wegens te grote drukte.

Ook Groningen kon meer water kwijt dan was verwacht. “Het ziet er momenteel heel goed uit”, zei commissaris der koningin Alders. “Overal daalt het waterpeil nu in de kanalen in Groningen. Heel langzamerhand gaan we nu terug naar een normale situatie. We zitten mogelijk maandagavond weer op een normaal peil.”

In Drenthe en de Noord-Hollandse polders is de situatie ook sterk verbeterd. In Overijssel is het waterpeil gisteren nergens meer gestegen. Maar er blijft gevaar dat doorweekte dijken het begeven, vooral in de kop van Overijssel.

Een piloot van een F-16 fotoverkenner van de Koninklijke Luchtmacht zei voor RTL4 dat de beelden van de wateroverlast er op de infraroodfoto's minder ernstig uitzien dan zaterdag. “Maar met het blote oog ziet de situatie er somber uit”, aldus de piloot.

Bij het Limburgse dorp Horst hebben onbekenden een stuw vernield zodat enkele honderdduizenden kubieke meters water de bebouwde kom binnen zijn gestroomd. Vijf woningen liepen onder water, zestig andere huizen werden bedreigd in de nacht van zaterdag op zondag. Met een provisorische dam werd het gevaar gekeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden