Dreiging geweken: kippen mogen weer naar buiten

TROUW

Vogels van pluimveebedrijven mogen weer naar buiten. Dat maakte staatssecretaris Martijn van Dam van landbouw gisteren bekend. Sinds november golden er strikte regels om het aantal vogelgriepbesmettingen te beperken. Zo verbood de ophokplicht kippenboeren hun vrije uitloopkippen buiten rond te laten lopen. Met als gevolg dat de scharreleieren uit de schappen verdwenen.

Inmiddels is het risico op besmetting volgens deskundigen dusdanig afgenomen dat het gros van de maatregelen niet meer noodzakelijk is, zegt de staatssecretaris. 23 maart was de laatste keer dat een van de hobbyhouders melding maakte van een vogelgriepuitbraak. Onder commerciële pluimveebedrijven was zo'n uitbraak voor het laatst op 25 december gesignaleerd. Ook in de ons omringende landen als Duitsland, Frankrijk, en België nemen de gevallen van vogelgriep af.

Van de landelijke maatregelen blijven alleen de hygiënemaatregelen om de stal en het erf te mogen betreden nog in stand. In de afgelopen vijf maanden zijn er in totaal vijftien bedrijven geruimd. Ruim 727.000 vogels werden geruimd, waarvan 503.000 kippen, 217.900 eenden en 6600 andere vogels. Preventief zijn er 335.000 kippen gedood.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden