Dreigende taal van multinationals in hoorzitting over dividendbelasting

Vanaf links: Hans de Boer (VNO-NCW), Sven Dumoulin (AkzoNobel), Marjan van Loon (Shell Nederland), Maurice van Tilburg (Euronext), Wouter Paardekoper (American Chamber of Commerce) in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Vanaf links: Hans de Boer (VNO-NCW), Sven Dumoulin (AkzoNobel), Marjan van Loon (Shell Nederland), Maurice van Tilburg (Euronext), Wouter Paardekoper (American Chamber of Commerce) in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De liefde moet van twee kanten komen, zeiden multinationals in een bijeenkomst met de Tweede Kamer over het afschaffen van de dividendbelasting. ‘Wees zuinig op ons.’

Jelle Brandsma

Argumenten wilde de Tweede Kamer donderdag graag horen van Shell en Unilever voor het plan van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. De politiek kreeg vooral dreigende taal. Shell-directeur Marjan van Loon bracht op een hoorzitting naar voren dat de maatregel 'essentieel' is. "In principe", zei zij, wil het bedrijf graag in Nederland blijven.

Het plan van het kabinet kwam twee maanden geleden als een verrassing. Afschaffing van de dividendbelasting had geen enkele politieke partij in het verkiezingsprogramma staan en het kost 1,4 miljard euro.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zeggen dat het nodig is om multinationals in Nederland te houden en nieuwe bedrijven aan te trekken. Unilever bijvoorbeeld wil kiezen: één hoofdkantoor in Nederland of Groot-Brittannië. Premier Mark Rutte verklaarde dat de maatregel banen gaat opleveren. Dat was hem duidelijk geworden uit gesprekken met grote ondernemingen.

Contacten met politici

De oppositie wilde weleens weten hoe hard Shell, Unilever en Akzo bij Rutte hebben gelobbied. De multinationals werden op de hoorzitting niet concreet. Zij bepleiten afschaffing van de dividendbelasting al twaalf jaar en hebben dat afgelopen zomer nog eens herhaald. Over contacten met politici, zwegen zij: "Die zijn vertrouwelijk", zei Kees van der Waaij, voorzitter van de raad van commissarissen van Unilever Nederland.

De belangrijkste vraag van de Kamer was: hoe groot is het gevaar dat Shell en Unilever hun hoofdkantoor uit Nederland weghalen als de dividendbelasting blijft bestaan? Voor Unilever is belasting een belangrijke factor bij het kiezen van een vestigingsplaats, naast een stabiele overheid, de aanwezigheid van goed personeel en een prima infrastructuur, zei Van der Waaij. Shell deed er een schepje bovenop. Van Loon: "Wij koesteren de band met Nederland. Maar de liefde moet van twee kanten komen."

Een concrete aanwijzing dat het plan banen oplevert, is niet te geven zei Maurice van Tilburg van beursbedrijf Euronext: "Economie is geen wiskunde." Shell heeft 10.000 Nederlandse werknemers en ongeveer 2000 bedrijven leveren goederen en diensten aan het concern. Wees daar zuinig op, sprak Van Loon. Zij voegde daaraan toe dat Shell voor 95 procent buitenlandse investeerders kent. Dividendbelasting bemoeilijkt het aantrekken van dat kapitaal. Een multinational moet bij de winstuitkering aan een buitenlandse aandeelhouder 15 procent dividendbelasting inhouden en afdragen aan de Nederlandse schatkist.

De oppositie was blij met de hoorzitting. Die vindt het prachtig om er zo lang mogelijk op te hameren dat er nog geen keihard argument is gegeven voor afschaffing.

Draagvlak

De oppositie uitte gisteren opnieuw kritiek. Jesse Klaver (GroenLinks): "Het ondermijnt draagvlak voor de Nederlandse belastingbetaler." Lodewijk Asscher (PvdA): "Het heeft geen effect op de Nederlandse werkgelegenheid. Kan je misschien met een andere maatregel het vestigingsklimaat verbeteren?"

Eerder deze week sprak de Eerste Kamer met het kabinet over de financiën. Waar de coalitiepartijen in de Tweede Kamer nog één lijn trokken, waren er in de Eerste Kamer barsten zichtbaar. D66 en ChristenUnie zijn niet enthousiast over het plan.

De VVD vindt dat het kabinet met sterkere argumenten moet komen en meent dat er mogelijk betere manieren zijn om de vestiging van buitenlandse ondernemingen in Nederland aantrekkelijker te maken. De afschaffing van de dividendbelasting komt in de loop van volgend jaar echt op de agenda. Want dan moet de politiek een beslissing nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden