In de schaduw van de minaret

Dreigen met een rechtszaak bij discriminatie kan in de VS een fortuin opleveren

Indiase moslims protesteren in Bombay tegen het vastzetten van moslimminderheden in Xinjiang in China. Beeld AFP
Indiase moslims protesteren in Bombay tegen het vastzetten van moslimminderheden in Xinjiang in China.Beeld AFP

Het kan lonen om slachtoffer van discriminatie te zijn. Tenminste in Amerika, het land van de onbegrensde schadevergoedingen en een rechtspleging die zeer consequent kan zijn. Daarvan profiteerden begin deze maand de restauranthouder Rashad Khan en zijn vader Zuned in de stad Denver in de staat Colorado.

Ze krijgen 675.000 dollar van een verhuurder, die hen vanwege hun islamitische namen extreem gevaarlijk had genoemd. Dat viel misschien nog onder vrijheid van meningsuiting, maar de weigering om te verhuren was discriminatie, basta. En dat is in Colorado een dure hobby.

Eigenlijk ging het om onderhuur. Vader en zoon Khan wilden een tweede filiaal van hun kebab-restaurant openen. De ruimte die ze op het oog hadden, bleek te worden verhuurd. De huurder, Craig Caldwell, ging akkoord met onderverhuur, maar had toestemming nodig van de eigenaar, Katina Gatchiss. Die liet Caldwell weten dat hij, als hij wilde onderverhuren, een ‘gewone Amerikaan’ moest zoeken.

Caldwell belde haar nog eens, waarbij hij haar woorden opnam, wat later uitgezonden werd door de regionale radio. Ze zei letterlijk: ’Een Amerikaans persoon heb ik nodig, goed zoals jij en ik. Dit soort is erg gevaarlijk, extreem gevaarlijk’. Die twee zinnetjes zouden haar een fortuin gaan kosten, bijna 15.000 dollar per letter.

Geen sisser

In Nederland zou het misschien met een sisser zijn afgelopen, maar niet in Colorado. Vader en zoon Khan en ook onderverhuurder Caldwell, die een deel van de afkoopsom krijgt, hoefden enkel te dreigen met een rechtszaak. Gatchiss begreep meteen dat geen jury haar na de radio-uitzending nog gelijk zou geven en accepteerde de niet geringe schikking.

Die uitkomst is ook een waarschuwing voor Nederlandse uitzendbureaus als ze ambities mochten hebben om hun activiteiten uit te breiden naar Amerika. Vorig jaar ontstond er herrie na een uitzending van het consumentenprogramma ‘Radar’ over uitzendbureaus die bij het zoeken van personeel bereid waren te discrimineren op afkomst, als werkgevers daarom vroegen. Zulke kunstjes hoef je in Colorado dus niet te flikken.

Vader Khan, die als elfjarige van Bangladesh naar Amerika emigreerde, reageerde ontroerd. Hij prees het Amerikaanse rechtssysteem en zei dat hij in geen enkel ander land een zo vergaande vorm van genoegdoening zou hebben gekregen.

Oeigoerse en Kazachse moslims

Gelijk heeft hij. In China, om er maar eens een boosdoener uit te lichten, zou hij als moslim kansloos zijn geweest. Hoeveel duizenden miljarden dollars zou China kwijt zijn om volgens Amerikaanse normen Oeigoerse en Kazachse moslims in de regio Xinjiang schadeloos te stellen? Je zou er toeristen-reizen naar Mars mee kunnen financieren.

China las onlangs de VS de les vanwege ‘schokkende’ discriminatie op basis van geslacht. Mogelijk bedoelde het land de verbanning van transgenders uit het Amerikaanse leger. De Volksrepubliek had een punt, al zal ook niet snel een Chinese transgender meneer Xi opvolgen als president voor het leven. Vanwaar ineens die Chinese compassie met Amerikaanse transgenders? Het was een jij-bak na Amerikaanse moppers over Xinjiang.

Daar krijgen een miljoen of meer moslims in verbeterhuizen een hersenspoeling. Hun tien miljoen geloofsgenoten buiten deze spookhuizen zijn evenmin te benijden want de hele regio is één grote gevangenis, bewaakt met alle machtsmiddelen van de hightech.

China is geen heilstaat, is het ook nooit geweest, niet voor moslims en vast ook niet voor transgenders. Leve Colorado.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

Hollandse moslimhaat: op internet is alles geoorloofd
Op internet zwelt de haat tegen moslims aan. Het gaat er zeer hard aan toe, ondanks pogingen om extreme uitingen te verwijderen.

De Chinese overheid heeft tientallen moskeeën van Oeigoeren verwoest, blijkt uit satellietbeelden
In het islamitische westen van China zijn de afgelopen jaren tientallen heiligdommen verdwenen, ontdekte onderzoeksgroep Bellingcat op satellietbeelden. Gesloopt door de Chinese overheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden