Dreigcampagne om Syrië-ronselaar

Salafisten willen gijzelaars ruilen tegen gearresteerde Zoetermeerse

De extremistische Nederlandse moslimwebsite dewarereligie.nl wil via een Facebookcampagne de vrijlating forceren van een vorige week opgepakte moslimvrouw uit Zoetermeer. Het doel is haar lot te koppelen aan dat van drie Nederlandse gijzelaars: Sjaak Rijke, eind 2011 ontvoerd in Mali, en Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel, beiden afgelopen juni ontvoerd in Jemen.

Het OM verdenkt de negentienjarige vrouw van ronselpraktijken voor de strijd in Syrië. Met de Facebookcampagne wil de website de organisatie Aqim interesseren voor de Zoetermeerse vrouw. Aqim is de Noord-Afrikaanse tak van Al-Kaida. Deze organisatie heeft waarschijnlijk Rijke in handen.

Het idee van de Facebookcampagne staat in een 'analyse' vol dreigende taal, gebracht als een advies aan de Nederlandse autoriteiten. Deware- religie.nl is een spreekbuis van salafistische moslims. De schrijver noemt zich Abu Muhammad. Hij verwijst naar een soortgelijke situatie vorig jaar in Duitsland. De autoriteiten van dat land pakten in februari 2010 de moslimvrouw Feliz Gelowicz op wegens activiteiten voor guerrilla-organisaties in Oezbekistan en Afghanistan en plannen voor aanslagen op Amerikaanse en Duitse doelen. Ze kreeg vijf jaar cel.

'Abu Muhammad' verwijst naar een Facebookcampagne met fatale afloop, die Duitse en Britse moslims in februari 2012 ontketenden voor Gelowicz. Een vermaarde prediker, sjeik Hafid bin Adjab Al-Doshari, raakte in haar geval geïnteresseerd en hield er een vlammende preek over. Volgens 'Abu Muhammad' schudde Al-Doshari met die preek Aqim (Al Kaida Noord-Afrika) wakker. Aqim hield sinds januari 2012 de Duitse ingenieur Edgar Fritz Raupach gegijzeld.

Raupach werd ontvoerd in de stad Kano in het noorden van Nigeria. Maart vorig jaar deed Aqim een oproep aan de Duitse regering om Gelowicz vrij te laten, in ruil voor Raupach. Eind april kwam Gelowicz vervroegd vrij, volgens de Duitse autoriteiten wegens goed gedrag maar volgens 'Abu Muhammad' vanwege het ultimatum van Aqim. Aqim zou Raupach niet meteen hebben vrijgelaten, omdat het eerst wilde onderhandelen over een schadevergoeding voor Gelowicz. Dat uitstel werd fataal voor Raupach, die eind mei omkwam bij een mislukte bevrijdingsoperatie door het Nigeriaanse leger.

"Wat als wij nu ook eens het initiatief gaan nemen om massaal campagne te voeren?", vraagt 'Abu Muhammad' zich af. Hij legt uit dat de campagne feitelijk al is begonnen, mede dankzij geestverwanten in Engeland en Duitsland. Ze hebben de prediker Al-Doshari ingelicht en een website die volgens de auteur intensief wordt gevolgd door Al-Kaida.

Tot besluit schrijft hij: "Wij moslims die in het Westen leven, kiezen bewust voor een dialoog. Het is dan ook zeker geen directe of indirecte oproep tot geweld, terrorisme of andere strafbare feiten. Zoals ik al zei, ik probeer slechts een oprecht advies te geven om onnodig leed te voorkomen. Een wijs Nederlands spreekwoord zegt: een gewaarschuwd mens telt voor twee".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden