Dreigbrief met kogel voor Italiaanse aartsbisschop

Van onze redactie religie & filosofie

Angelo Bagnasco, aartsbisschop van Genua en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, zegt vorige week een dreigbrief te hebben ontvangen met daarin een kogel en een foto van hemzelf waar een hakenkruis is uitgesneden.

De bedreiging is volgens Italiaanse media een reactie op de weerstand van de bisschoppen tegen de nieuwe Italiaanse homowetgeving.

In een toespraak begin april zou de bisschop het homohuwelijk hebben gelijkgesteld met incest en pedofilie, al beschuldigt de bisschop de media ervan zijn uitspraken uit hun context te halen.

Op internet betwijfelen sympathisanten van de nieuwe wet de echtheid van de dreigbrief.

De politie nam de bedreiging niettemin serieus: bodyguards beveiligden de bisschop tijdens de zondagse mis in de kathedraal van Genua.

De muren van die kerk werden begin vorige maand beklad met de tekst ’Bagnasco, je moet je schamen’. Dat zou een reactie zijn op de oproep van bisschoppen aan parlementariërs om tegen de nieuwe homowet te stemmen.

Het homohuwelijk is al enkele maanden onderwerp van discussie in de Italiaanse politiek. Het Italiaanse kabinet stelde in februari een wet voor die het homoseksuele partners mogelijk maakt een samenlevingscontract te sluiten. Nu debatteert het parlement over het voorstel. De Communistische Partij en de Groenen zijn voor, de christen-democraten zijn verdeeld.

Tienduizenden betogers toonden begin maart in Rome hun steun voor de nieuwe wet. Het Vaticaan ziet het voorstel als een verkapte introductie van het echte homohuwelijk en een bedreiging van de traditionele familiewaarden.

Paus Benedictus XVI heeft aartsbisschop Bagnasco deze week opgebeld om zijn solidariteit uit te spreken. De Italiaanse president Giorgio Napolitano sprak van een ’ernstig geval van intolerantie jegens de katholieke kerk’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden