Dreef islamitische universiteit handel in valse kwitanties?

zwendel | Bestuurders van de Islamitische Universiteit Europa uit Rotterdam worden verdacht van fraude met giftenaftrek.

De Belastingdienst heeft 1200 brieven gestuurd naar donateurs van de Stichting Islamitische Universiteit Europa (IUE) uit Rotterdam. Zij moeten voor het eind van deze week kunnen bewijzen dat de giften die zij hebben opgevoerd als aftrekpost ook daadwerkelijk aan de onderwijsinstelling zijn overgemaakt. Zo niet, dan lopen de belastingplichtigen het risico hoge boetes te krijgen voor het doen van valse aangiften.


Deze actie van de Belastingdienst is onderdeel van een omvangrijk onderzoek naar het gebruik van valse kwitanties. In totaal gaat het om tweeduizend valse kwitanties waardoor de fiscus mogelijk voor 8,5 miljoen euro is getild.


Hoeveel donateurs inmiddels gereageerd hebben op de brief kan een woordvoerder van de Belastingdienst niet zeggen. Net als het Openbaar Ministerie wil de Belastingdienst overigens niet bevestigen dat de Islamitische Universiteit Europa doelwit is van het onderzoek. De woordvoerders spreken over een 'Rotterdamse onderwijsinstelling'.


De stichting zelf erkent op haar website dat er sprake is van een onderzoek door de Belastingdienst. Veelvuldige pogingen om het bestuur van de stichting om commentaar te vragen leverden niets op. De boodschap aan de leerlingen van de universiteit - die alleen hbo-opleidingen aanbiedt - is dat het onderzoek van de Belastingdienst niets te maken heeft met het leergeld van de studenten.


Op de site wordt echter met geen woord gerept over de verdenkingen tegen drie leden van het bestuur van de stichting. Zij zijn eind vorig jaar aangehouden op basis van een verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en fraude met giftenaftrek. De bestuurders zouden kwitanties met daarop hoge bedragen hebben verkocht voor slechts een klein deel van de waarde die op de kwitantie stond. De kopers van de kwitanties trokken echter het hoge bedrag af en ontvingen daardoor een hogere belastingteruggaaf dan waar ze recht op hadden.


Een van de verdachte bestuursleden is vrijgelaten, de andere twee zitten nog vast. Onlangs is hun bewaring verlengd. Beiden zitten volgens een woordvoerster van het OM in beperking. Dat betekent dat zij geen contact mogen hebben met de buitenwereld.


Momenteel wordt de administratie van de stichting doorzocht. De verkochte kwitanties blijken niet in de administratie verwerkt en onduidelijk is waar het geld is gebleven. Om die reden wordt inmiddels ook de stichting verdacht van witwassen.


Hoe groot de handel in valse kwitanties is, valt niet te zeggen. Onder leiding van het Functioneel Parket, het onderdeel van het OM dat is gespcialiseerd in fraude, zijn vorig jaar mei al twee verdachten aangehouden voor de verkoop van valse kwitanties. Het geschatte nadeel was toen een half miljoen euro. Dat onderzoek leidde ook naar de mogelijke fraude bij de IUE. Vooral door het inzetten van slimme data-analyse krijgt de overheid meer vat op fraudeurs zoals malverserende belastingadviseurs. Drie jaar geleden werd speciaal daarvoor een team van de Belastingdienst en de Fiod opgericht.


De voorbije weken heeft de IUE het ook aan de stok gekregen met de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op de IUE-site werd onder meer het logo van de VU getoond als ware er sprake van een samenwerking tussen de universiteit en de instelling die zichzelf universiteit noemt. Volgens een woordvoerster van de VU is er geen sprake van enige betrokkenheid. "En die is er ook nooit geweest." De VU heeft de IUE gewaarschuwd het beeldmerk niet meer te gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden