Review

Draven met een paardenkopviool en vissen met een strijkstok

Vissen met een strijkstok, draven met een paardenkopviool, knagen op een klarinet of aria's zingen met een muis. Met het Italiaanse spaghetti-spektakel 'I Fratellini Tortellini' besloot Het Concertgebouw het afgelopen weekend in een uitbundige sfeer de succesvolle serie kinderconcerten 'Beesten voor je oren'.

Even leek het mis te gaan. Hoofdrolspeler Peter Drost, die de voorstelling met regisseur Margrith Vrenegoor samenstelde, moest wegens ziekte afhaken. Maar een 'sorella', in de persoon van actrice Wivineke van Groningen, is de gebroeders Tortellini te hulp geschoten en zo stond er alsnog een voltallige Italiaanse familie op het podium.

Twee broers - maar nu dus een broer en een zus - runnen een restaurant waar 'Pasta con Musica' het menu van de dag is. David Kweksilber op klarinet en saxen, Winnyfred Beldman op cello en Nora Mulder achter de vleugel spelen hier composities van Nina Rota tot Beethoven, Mozart en Alexander Glazoenov. Aangevuld met een idee uit een nummer van popgroep UB40 - 'There's a rat in the kitchen, what am I gonna'do?' - is de chaos compleet.

Een knaagdier met de naam Ricardo jaagt een Russische operazangeres, ofwel Kweksilber met een zwarte boa rond de schouders, de stuipen op het lijf. De aria 'Koningin van de Nacht' gaat tot hilariteit van de kinderen in de zaal over in een hysterische schreeuw. Om weer op adem te komen hyperventileert de diva in een toetertje. Ondertussen daalt door een gat in het sjieke plafond van de kleine concertzaal een lange sliert spaghetti naar beneden en de kokkin vangt deze vaardig op in een grote pastapan.

Ze plukt een piepklein meisje met haar moeder uit de zaal om het gerecht aan een wankel tafeltje in de geïmproviseerde keuken op te eten. Ter verhoging van de sfeer spelen de musici de Italiaanse evergreen 'Quando Quando Quando' en dan zingt het hele publiek mee.

Het verhaal is niet na te vertellen, maar in handen van het gelegenheidstrio Kweksilber, Beldman en Mulder klinkt klassieke muziek als een geurig borrelende pastapan en je verlaat neuriënd de zaal.

Het Concertgebouw timmert sinds enkele jaren flink aan de weg met op kindermaat gesneden klassieke en moderne muziek. Dit jaar is het Productiehuis Jeugdconcerten opgericht en extra subsidie van de overheid biedt meer armslag om naast professionele musici, ook kunstenaars uit andere disciplines aan te trekken. In de serie 'Lichtjes in je oren' gaan regisseurs Boukje Schweigman, Peter Blok en Paul Koek komend seizoen aan de slag met musici als Fang Wei Ling, Andreas Suntrop, Toon Oomen en Olivier Boekhoorn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden