Drankorgels van India kunnen maar beter verhuisplannen maken

Nog een jaar of tien kunnen de inwoners van Kerala lekker doordrinken, maar dan is het echt afgelopen: in 2025 ligt de Indiase deelstaat droog. Dat heeft de lokale regering besloten.

De inwoners van Kerala, in het zuidwesten van India, staan bekend als de zuipschuiten van het subcontinent, met een alcoholconsumptie van meer dan acht liter per jaar (het landelijk gemiddelde is een kleine zes liter). Dat zorgt voor zoveel problemen, vinden de lokale autoriteiten, dat ze deze rigoureuze stap nemen om er een einde aan te maken.

Per volgend jaar gaan honderden café's die alcohol schenken dicht, en de komende tien jaar sluit jaarlijks 10 procent van de staatsslijterijen. Zondag is voortaan sowieso een alcoholvrije dag. Alleen in 23 vijfsterrenhotels kunnen mensen straks nog terecht voor een glaasje - in een kennelijke poging de toerismesector te beschermen. Kerala ontvangt de meeste toeristen van heel India.

In de deelstaat, die lang onder communistische leiding stond, zwaait momenteel een coalitie de scepter met aan het hoofd de centrumlinkse Congrespartij. Naar verluidt zou de maatregel er zijn gekomen na druk van een moslimpartij binnen de coalitie en de katholieke kerk.

Los van religieuze overwegingen bestaat er in India een lange traditie van anti-alcoholbeleid. Zo had vader des vaderlands Mahatma Gandhi een hekel aan drank, en besloot men in zijn nagedachtenis een artikel in de grondwet op te nemen waarin de staat toezegt de consumptie van alcohol tegen te gaan. In de jaren vijftig werd een deel van India al eens drooggelegd.

Uiteindelijk draaiden de meeste deelstaten (met uitzondering van Gujarat, dat nog altijd een alcoholban heeft) de maatregel weer terug - vooral vanwege de inkomstenderving die met een verbod gepaard ging.

Ook Kerala levert straks 22 procent van zijn inkomsten in, maar volgens de leider van de deelstaat is dat geen probleem. Volgens hem wegen de indirecte financiële voordelen, doordat er minder ongelukken en misdrijven zullen plaatsvinden, alsook door minder medische kosten, met gemak tegen de nadelen op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden