Drank & Drugs
Mijn collega mag op deze plek vaak de loftrompet steken over Debussy en Dvorák. Maar hij is met vakantie, dus kan ik nu mooi een pleidooi houden voor Drank en Drugs. Voor het geval u het gemist heeft: zo heet het fascinerende nummer dat bovenaan de hitlijsten prijkt, in een half uurtje op een Waddeneiland in elkaar geflanst door rappers Ronnie Flex en Lil' Kleine. Middels YouTube zongen uw kids al langer mee met Kleine en Flex, laatstgenoemde bracht vorig jaar zijn zeer verdienstelijke debuut uit. En nu zijn ze niet meer uit de ether te krijgen.
Het plaatje blijkt namelijk een stuk verslavender dan de partydrugs waarover de twee rappen: binnen een maand heeft het vier miljoen plays op Spotify bij elkaar geharkt. Een Nederlands record. We hebben onze zomerhit. Maar nog beter, we hebben ophef om die zomerhit. Om dat uiterst meezingbare refrein: '...want ik heb drank, en drugs'. Of die rollende oneliner: 'alle tieners zeggen já tegen MDMA!'
Hup, iedereen boos. Ethiekbulletin 'EditieNL' sleepte een moeilijk kijkende pedagoog voor de camera om zijn zorgen te uiten over het normbesef van twaalfjarigen. Radiostations kregen boze ouders aan de lijn, woedend over de afglijdende culturele moraal van rappers anno 2015. Born again fatsoensrakker Giel Beelen vond de ophef lachwekkend, maar ook hij vroeg Flex en Kleine een nieuwe versie op te nemen: 'Chips & Cola'. Een bange briefschrijver waarschuwde in de Volkskrant in onbegrijpelijke bewoordingen voor de 'anti-ideologie van vernedering en neerslachtigheid' die uit het nummer zou blijken.
Guttegut zeg. Als iets uit het nummer blijkt, is het juist ongedwongen levensgenieterij. Zoals uit vrij veel goede popliedjes. En daarbij: kunt u zich de grote cocaïne-epidemie van 1976 nog herinneren, na dat ene nummer van JJ Cale? Nee? Precies.
Alsof de jeugd nóóit eerder lekker ging op liedjes over drank en drugs. Vaak in het Engels, zeker, maar denken ouders nu echt dat de jeugd van tegenwoordig dat allemaal niet verstaat? Toegegeven, Flex en Kleine verpakken hun liefhebberij weinig subtiel, maar nergens douwen ze uw kroost eigenhandig een lijntje door de neus. Denkt de goegemeente werkelijk dat kleuters door dit liedje massaal met pupillen als schoteltjes over het schoolplein zullen stuiteren? Waar komen deze puriteinse gedachtenkronkels opeens vandaan?
Wacht. Zouden die ook van alle tijden zijn? Net als drank en drugs?
Opvallend genoeg toonden de aanstichters van alle ophef zich de afgelopen week de nuchtersten in deze hele mediaheisa. Lil' Kleine zelf, bij 'EenVandaag': "Als jij een goede vader of moeder bent kun je volgens mij best zorgen dat je kind van acht niet aan de MDMA gaat." Ronnie Flex, op 3FM: "Ik denk eigenlijk niet dat kinderen drugs gaan gebruiken na dit liedje."
Je hoort de twee nog net niet schaterlachen over elke duizend dubbeldwars verdiende streams die hun nummer er per verontwaardigde tweet bij krijgt.
undefined