’Drammen is hoognodig’

Esther Luiten van Stichting de Noordzee heeft gisteren een visie gepresenteerd over waar op de Noordzee windmolenparken kunnen komen.

Hoe bepaalt u geschikte plekken voor een windmolenpark?

„We kijken naar de concentratie vissen, vogels en andere dieren in het gebied. Gebieden waar weinig dieren zijn, duiden wij als een goede plek. Vogels kunnen last hebben van die parken. Staan er meerdere parken achter elkaar, dan kunnen zij niet landen op het water om te rusten en kleine vissen uit het water te eten. Dat kan er toe leiden dat trekvogels hun bestemming niet bereiken. Ook vissen kunnen last ondervinden van het bouwen van een park. Geluidsoverlast van de heipalen bijvoorbeeld. In hoeverre dieren werkelijk last ondervinden van de parken weten wij niet. Daar moet verder onderzoek naar worden gedaan.”

Scheepvaartroutes doorkruizen de gebieden die jullie als geschikt beschouwen. Is dat praktisch?

„De rol van de scheepvaart hebben wij niet meegenomen in onze afweging. Enkele gebieden zijn heel kansrijk vanuit milieuopzicht, maar zijn druk bezet door schepen. Daar moet goed worden gekeken hoe een eventueel windpark veilig in de omgeving kan worden gepast. Want bij een botsing is niemand gebaat.”

Veel geschikt bevonden gebieden liggen ver uit de kust. Is het vanuit technisch oogpunt reëel die gebieden geschikt te noemen?

„Wij hebben niet gekeken naar de technische haalbaarheid. Maar de kabels die nodig zijn om de stroom van de windmolen naar het vasteland te vervoeren zijn duur. Bij windmolenpark Prinses Amalia, niet ver voor de kust van Egmond aan Zee, vormden de kabels bijna een derde van de kosten. Wij hopen daarom dat de overheid gaat investeren in die kabels – het zogenaamde stopcontact op zee.”

Veel aspecten zijn niet onderzocht. Is deze presentatie een symbool?

„Wij deden in 2005 onderzoek en vulden dat aan met kennis die we de laatste jaren hebben opgedaan. Het is geen onzinpresentatie, maar ook geen volledig uitgewerkte handleiding. Aanvullend onderzoek moet onze locaties beter afbakenen. Met deze presentatie sporen wij de overheid aan actie te ondernemen: maak nog dit jaar een Milieu Effect Rapportage waarin duidelijk staat waar gebouwd kan worden en waar niet. Als de overheid er wegens technische of financiële redenen voor kiest nieuwe windparken te bouwen in gebieden die wij als niet geschikt beschouwen, dan hopen wij dat dat zorgvuldig gebeurt.”

Eerder deden milieuorganisaties dezelfde oproep. Waarom nu weer?

„Het is een beetje drammen, maar dat is hoognodig. Er gebeurt te weinig op zee, terwijl er zoveel mogelijk is. Na vier jaar frustratie hopen wij dat de regering nu echt wat gaat ondernemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden