Update

Dramatische afsluiting van rampjaar Indonesië

Een hulpverlener in Carita houdt een man vast, die zojuist een omgekomen familielid heeft geïdentificeerd.Beeld AP

Compleet verrast werden de bewoners van West-Java en Zuid Sumatra zaterdagavond door de tsunami. Daarbij zijn 281 doden gevallen en duizenden gewonden maar die aantallen kunnen nog oplopen.

Vlak voordat de golven kwamen, was het rustig en donker vertelde Oystein Lund Andersen tegen de BBC. De Noorse fotograaf stond zaterdagavond op West-Java op het strand de Anak Krakatau te fotograferen. De uitbarsting van deze vulkaan zou de tsunami hebben veroorzaakt. “De eerste golf was nog niet zo hoog, daardoor kon ik op tijd wegrennen.” De tweede golf was volgens Andersen hoger. De Noor wist op tijd zijn vrouw en zoon, die in het hotel lagen te slapen, te wekken en in veiligheid te brengen.

Minder geluk had de Indonesische band Seventeen die optrad in het Tanjung Lesung-resort dicht bij de kust. Op beelden is te zien hoe het podium opeens wordt opgetild en de bandleden en hun apparatuur het publiek in worden geslingerd. De band heeft in een verklaring laten weten dat de bassist en de manager dood zijn gevonden. Andere bandleden worden nog vermist. Ook onder de werknemers en familieleden van het elektricteitsbedrijf dat het optreden organiseerde zijn slachtoffers gevallen. 

In totaal zijn er 281 doden en duizenden gewonden geteld, maar die aantallen kunnen nog oplopen. Er is nog niet met alle getroffen gebieden contact mogelijk geweest. Tientallen mensen worden nog vermist. In de Pandeglang-regio in de Banten-provincie was het extra druk vanwege de vakantieperiode. Veel inwoners uit Jakarta trekken dan naar de stranden ten zuidwesten van de hoofdstad en het nationaal park Ujung Kulon dat ook in de regio ligt.

In de stad Bandar Lampung op Sumatra moesten mensen zich even-eens halsoverkop in veiligheid zien te brengen. Honderden zochten hun toevlucht in het kantoor van de gouverneur.

Het lijkt erop dat de inwoners van het getroffen gebied niet zijn gewaarschuwd. Niet door de natuur, want het water trok zich niet eerst terug en ook de aarde trilde niet. Maar ook niet door de autoriteiten, al meldden die dat op sommige plekken er wel sirenes zijn afgegaan.

De Indonesische president Joko Widodo bracht gisteren zijn condoleances over aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij riep alle instanties op om ‘onmiddellijk noodhulp te verlenen, op zoek te gaan naar slachtoffers en de gewonden te verzorgen’.

Hij vroeg de slachtoffers geduld te hebben. Dat zal nodig zijn want evenmin als de bewoners waren de ziekenhuizen op een ramp voorbereid. Bovendien kunnen reddingswerkers en ambulances maar moeilijk de slachtoffers bereiken. De wegen zijn geblokkeerd door puin van ineengestorte huizen, omgevallen bomen en elektriciteitspalen.

Omdat de belangrijkste weg in Pandeglang zwaar beschadigd is, kunnen mensen die op vakantie waren in het getroffen gebied niet naar huis terug. Hefwerktuigen zijn naar het getroffen gebied gebracht om te helpen bij de zoektocht naar slachtoffers. De stranden moeten de komende dagen voor de zekerheid vermeden worden adviseren de autoriteiten, die vrezen voor een nieuwe vloedgolf.

De tsunami komt aan het eind van een rampjaar voor Indonesië. In september werd het eiland Sulawesi al getroffen door twee aardbevingen die een tsunami veroorzaakten waarbij meer dan tweeduizend doden vielen. Een maand daarvoor kreeg ook het eiland Lombok twee aardbevingen te verwerken met meer dan vijfhonderd doden tot gevolg.

Lees ook: 

De vulkaan is het kind van een explosieve ouder

De Krakatau, de ‘vader’ van de vulkaan die een rol speelde bij de tsunami van dit weekeinde, werd 135 jaar geleden met een ongekende, vernietigende klap wereldberoemd.

Een week na de ramp op Sulawesi is er gebrek aan alles

Een week na de ramp op Sulawesi was het leven er zwaar. Mensen woonden in geïmproviseerde tenten en er was gebrek aan alles. Velen wilden het eiland verlaten, maar ontsnappen leek onmogelijk.

De ravage na de tsunami in Carita, in de regio Pandeglang op Java.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden