Drama over broer en zus even intrigerend als onbevredigend

Regie: Claire Denis. Met Grégoire Colin, Alice Houri, Valérie Bruni-Tedeschi. Te zien in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Eindhoven.

In haar vijfde speelfilm werpt Denis opnieuw, zoals ze dat eerder deed in 'S'en fout la mort' (nog steeds haar beste film) en 'J'ai pas sommeil', een blik op de onderkant van de samenleving. Centraal staat de relatie tussen Boni (19) en zijn zus Nénette (15), een duo dat bij gebrek aan een ouderlijk huis op elkaar is aangewezen en probeert te overleven in Marseille. Moeder is overleden, vader is onhandig in zijn streven Nénette bij zich te houden en de relatie met Boni te herstellen. De jongensfantasieën van Boni over de wulpse bakkersvrouw maken plaats voor meer serieuze gedachten als blijkt dat Nénette zwanger is. Boni voelt zich verantwoordelijk en neemt de vaderrol over, Nénette accepteert met moeite de nieuwe verhoudingen.

Erg veel houvast heeft 'Nénette et Boni' de kijker niet te bieden. De inzet van de film blijft schimmig: is het Denis te doen om het analyseren van de broer-zus-relatie of gaat het vooral om het portretteren van jongeren die min of meer aan de zelfkant van de grote stad leven? Van psychologisering is bij Denis nimmer sprake, maar dit keer blijft ze in geestelijk opzicht nog meer op afstand van de personages dan in haar vorige films. Fysiek gezien komt ze juist heel dichtbij: de camera van Agnès Godard staat garant voor sterke staaltjes op-de-huid-filmen en zorgt voor een vitale, beweeglijke film.

De film kent meer van dergelijke paradoxen. Van mooifilmerij is geen sprake en er is geen beeld dat werkelijk bijblijft, maar de stijl is wel degelijk consequent en doordacht. De psychologische afstand ten spijt, bevat 'Nénette et Boni' meer melodrama dan Denis in haar vorige films toeliet. Wellicht gaat het hier om een overgangsfilm in het oeuvre van Denis, een noodzakelijke tussenfase op weg naar een andere aanpak. Het is de meest aannemelijke verklaring voor het feit dat 'Nénette et Boni' zich zo moeilijk laat plaatsen en even intrigerend als onbevredigend is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden